Proefondervindelijk ervaren hoe het voelt om een tuimeling te maken met een wagen en jezelf eens achter het stuur van een vrachtwagen zetten. Leerlingen van het zesde jaar namen de proef op de som om zo bij te leren over het belang van je gordel en de gevaren van dode hoek.

FotografieKurt Heylen

Dinsdag 27 april organiseerde lokaal bestuur Nijlen een demomoment voor alle 6de jaars uit de twee Nijlense middelbare scholen. Coronaproof en in klasbubbels maakten de leerlingen twee letterlijk levensbelangrijke verkeerssituaties mee: wat een dode hoek nu juist is en hoe het correct dragen van de gordel levens kan redden.

Via een VR-bril verplaatsen ze zich naar de positie van een vrachtwagenbestuurder. Zo konden ze zelf ervaren hoe weinig je als bestuurder kan zien voor, naast en achter je truck.

In een tuimelwagen ondervonden ze letterlijk  aan de lijve  hoe belangrijk het is om steeds je gordel op de juiste manier te gebruiken.

Door de demo op de VR-bril viel op hoe barweinig je kan zien als bestuurder van een truck, ondanks dat je zoveel spiegels hebt!
Robbe 6IW - Githo

Wat ik goed onthouden heb, is dat de enige plek waar je je veilig kan opstellen nabij een vrachtwagen, er rechts achter is.
Beyonce 6RVM - Sint-Calasanz

Bij Jasper van 6ET – Githo hebben ze thuis zelf een vrachtwagen. Voor hem is de dode hoek niets nieuws. ‘Wel ben ik ervan verschoten dat 75% van alle dode hoek ongevallen niet door de chauffeur worden veroorzaakt. Dat is wel heel veel’

Het ronddraaien in de tuimelwagen was leuk, als het maar niet in het echt gebeurt!
Kato & Lourdes 6WW - Sint-Calasanz

‘Voor de organisatie deden we beroep op Mobifest. Dit initiatief gaat uit van VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) en is een sensibiliserende actie waarbij de leerling het belang van de gordel ervaart en het gevaar van de dode hoek leert kennen’, vertelt Nicole Lieckens van lokaal bestuur Nijlen.

Een vrachtwagenchauffeur moet wel met héél veel rekening houden, hij moet veel 'tegelijk' in het oog houden
Rens - 6RVM Sint-Calasanz
Deel dit artikel
THEMA