Zaterdag 5 juni opende de Fietsbieb voor Nijlen en Berlaar in Buurtpunt Nijlen de deuren. Het is de eerste Fietsbieb in Vlaanderen waar er samengewerkt wordt tussen twee gemeentes.

De burgemeesters van Nijlen, Paul Verbeeck en Berlaar, Walter Horemans openden zaterdag 5 juni officieel de Fietsbieb.

Stel je voor: een bibliotheek zonder boeken maar met fietsen? Het kan! De Fietsbieb geeft gezinnen met jonge kinderen de kans om dagelijks gebruik te maken van kinderfietsen tegen een lage prijs. Bij de Fietsbieb kunnen kinderfietsen tot 12 jaar geleend worden.

Ouders weten het al langer. Een kind ontgroeit zijn fietsje niet alleen bijzonder snel, ook de druk om regelmatig met een andere tweewieler uit te pakken neemt sneller toe dan de portemonnee kan volgen. Ook al vind je op een rommelmarkt vlot een leuk tweedehands fietsje, vaak komen er wat kosten aan te pas vooraleer zoon of dochter veilig de baan op kan.

Fietsbieb verzorgt je tiptop
Leden van de Fietsbieb hoeven zich daar geen zorgen over te maken. Zij kunnen voor hun kind (tot 12 jaar) een jaar lang een fiets lenen. Tweedehands, maar tiptop in orde. Is zoon of dochter aan een grotere fiets toe of wil hij of zij eens een ander modelletje? Wel, dan mogen leden de geleende fiets inwisselen voor een ander exemplaar uit de Fietsbieb. Een heel jaar lang! Zelfs langer, als je ook de volgende jaren fietsbieber blijft.

 

Michelle, 3 jaar doet een testrit

Wie is fietsbieber?
Fietsbieber ben je als je lid wordt. Lid worden kost je 20 euro voor een jaar. Wie echter een kinderfiets in goede staat (vanaf fietsmaat 14”) aan de Fietsbieb schenkt, is meteen een jaar gratis fietsbieber. Die fiets wordt volledig in orde gebracht en krijgt snel een nieuw leven.

Daarnaast is er ook een sociaal tarief van € 5,00 via het recht op verhoogde tegemoetkoming (aan te tonen via een bewijs van de mutualiteit) en/of via een attest van een maatschappelijk werker van team hulpverlening.

Opgelet! Bij het lenen van een fiets wordt ook 20 euro waarborg gevraagd. Uiteraard krijg je die terug wanneer je de fiets weer inlevert.

Fietsbieb Berlaar-Nijlen
Je kan in de Fietsbieb tijdens de maandelijkse openingsmomenten op de eerste zaterdag van de maand tussen 9u30 en 11u30, Kerkeblokken 3.
Opgelet tijdens de maanden juli en augustus verhuist de Fietsbieb naar de overkant van de straat en kan je op dezelfde dag en uren terecht in Goezo – Kerkeblokken.

Vrijwilliger Peter sleutelt aan een kinderfiets voor de kleinsten.

Tweedehands kinderfietsen: steeds welkom
Vrijwilligers van de Fietsbieb sleutelen aan kinderfietsen om ze in orde te maken. Voor de Fietsbieb van Nijlen en Berlaar kon er beroep gedaan worden op een tiental vrijwilligers.

Heb je thuis nog een kinderfietsje staan, dan kan je deze aan de Fietsbieb schenken in ruil voor een jaar gratis lidmaatschap. Je fietsje krijgt een tweede leven bij een ander kind. Kom dan langs tijdens de openingsuren van de Fietsbieb of contacteer het regionaal secretariaat.

Een duw in de rug
Tot slot. De Fietsbieb Berlaar-Nijlen is een vrijwilligersinitiatief van Stroming vzw en Beweging.net met de steun van lokaal bestuur Berlaar en lokaal bestuur Nijlen.

Regionaal secretariaat Fietsbieb Kempen
Bart Wynants
Korte Begijnenstraat 18 te 2300 Turnhout
014 40 31 62 – 0475 85 62 29
provincieantwerpen@fietsbieb.be

Gezocht! Vrijwilligers Fietsbieb
Om de Fietsbieb draaiende te houden, werken we samen met vrijwilligers. We kunnen hiervoor nog steeds helpende handen gebruiken. Interesse?
www.giveaday.be/nl-be/nijlen/vrijwilligerswerk/fietsbieb-berlaar-nijlen-zoekt-vrijwilligers/13516

 

Deel dit artikel
THEMA