Ook deze zomer is er een zomer-pret school in Nijlen. We wilden er meer over weten en gingen babbelen met Margot Flintrop die namens 'Het Leeratelier' mee haar schouders onder dit initiatief zet. 

Wat is de bedoeling van een zomerpretschool en waarom wil je je met ‘Het Leeratelier’ hier voor inzetten?

Het is zomervakantie en dus is het allemaal meer ontspannen, kinderen uit het lager onderwijs maken op speelse wijze kennis met zowel nieuwe leerstof als met dingen die ze al gezien hebben. Herhaling is de beste leermeester hoor je wel eens en als dat een leuke manier kan, dan is dit nog meer waar!

Plezier maken en als bonus ook nog wat bijleren, dat is het en dan hebben we niet alleen over kennis opdoen maar ook leertechnieken en plannen. Leerlingen van zowel lager als secundair onderwijs komen in contact met effectieve studiemethodes en met het belang en het nut van dingen als plannen, even ergens bij stilstaan en organiseren.

Het is een samenwerking met meerdere partners voor het ‘leergedeelte’, met ook de academie en githo nijlen, hoe stem je dat allemaal op mekaar af?

Omdat we elke week steeds zo veel mogelijk variatie  voorzien in thema’s en vakken, is het inderdaad belangrijk om alle activiteiten goed op elkaar af te stemmen. Daarom staan we als Zomer-Pret-School-collega’s nauw in contact met elkaar. Mijn team van leerkrachten heeft dat alvast fantastisch gedaan en ook de partners van de academie werken hun kunstactiviteit rond de leerstof uit. Om bij te leren rond techniek en STEM trekken de leerlingen naar githo nijlen en voor een leuke activiteit rond lezen en verhalen komen er medewerkers van de bib op bezoek.

Het spelen is een belangrijk onderdeel, met hier speelplein Boemerang als partner, vinden kinderen dat toch niet het leukste?

Zoals we nu alle activiteiten voor het ‘leergedeelte’ hebben uitgewerkt, merken de kinderen helemaal niet dat ze hard aan het denken worden gezet. Ze zullen dan ook nooit achter hun bank in de klas moeten zitten, maar eerder in de tuin rond huppelen, knutselen, sporten of zichzelf bevrijden uit een spannende escaproom! Dat is nu nét de gedachtegang achter de Zomer-Pret-School: al spelend leren. 

"Onze missie is geslaagd wanneer elk kind meer vertrouwen heeft gekregen in zichzelf, over vele vakken heeft (bij)geleerd en een fantastische tijd achter de rug heeft!"
Margot Flintrop

Heb je nog een boodschap voor kinderen en ouders die twijfelen om een zomerpretschool te volgen?

De Zomer-Pret-School is een veilige leeromgeving, waarin fouten maken mag en gek doen ook!

Ons team bestaat uit jonge enthousiaste leerkrachten die staan te springen om jullie kids onder te dompelen in heel wat leuke activiteiten. Onze missie is geslaagd wanneer elk kind meer vertrouwen heeft gekregen in zichzelf, over vele vakken heeft (bij)geleerd en een fantastische tijd achter de rug heeft! Inschrijven kan nog op https://www.nijlen.be/zomerpretschool2021

Tot dan!

 

Deel dit artikel
THEMA