Je gaat stralen en je krijgt er meteen energie van.

FotografieYves Cabuy

Nee, dit is geen reclameslogan voor een of ander product, maar wel het resultaat van een geweldig initiatief van Nijlenaar Annick Helsen. Stel je voor: je komt thuis en plots staat er een mooi gevulde vaas aan je voordeur. Mét een lief, warm kaartje er aan! Het is in onze gemeente al meerdere mensen overkomen en dat heeft alles te maken met ‘De Nijlense doorgeefvaas’.

©Yves Cabuy

Hoe is dit originele idee ontstaan, Annick?
“Ik was op zoek naar een manier om mensen zonder reden in de bloemetjes te zetten. Om de mensen te laten voelen dat er iemand is die hen graag ziet. In de Nijlense kringloopwinkel kocht ik 12 vazen, ik hing er twee kaartjes aan, één met wat uitleg over de bedoeling en één met een persoonlijke boodschap. Daarna zette ik de kleurrijk gevulde vazen lukraak aan 12 Nijlense voordeuren.”

Het is telkens in spanning wachten op de reactie van de vinder.

Had het concept van de doorgeefvaas meteen succes?

“Ja zeker, als je een vaas hebt gekregen en dat blije gevoel hebt ervaren, begin je direct na te denken over aan wie jij de vaas gaat doorgeven.” “Heel logisch toch”, zegt Annick trots.

“Het leuke van het concept is dat mensen dit totaal niet verwachten! Stel je komt thuis van je werk na een zware dag en aan de voordeur staat een gevulde vaas en er hangt ook nog een kaartje aan met een warme boodschap. Je gaat groeien en stralen, je krijgt heel veel energie en je bent die zware werkdag zo vergeten. Ook de gever gaat hiervan groeien want ook dat is heel spannend. Ten eerste wil je niet gezien worden, je moet dus stiekem naar de voordeur sluipen en ongezien weer wegkomen. Vervolgens is het in spanning wachten tot de vaas gevonden wordt, waarna haast onmiddellijk een blij en dankbaar bericht van de vinder volgt.”

“Het concept kreeg al heel wat media aandacht en dat is natuurlijk ook leuk, vooral omdat het een positief verhaal vertelt. En positieve verhalen kunnen we best gebruiken in deze rare tijden.”

Hoe staat het ondertussen met de vazen?

“Er is een facebookgroep opgericht waar vinders en gevers hun foto’s posten. Ondertussen zijn er ook vazen in Nederland, Luxemburg en zelfs één in New York. De groep heeft bijna 800 leden. Het geven blijft doorgaan en dat is alleen maar fijn!”

De kaartjes om aan een vaas te hangen, kan je downloaden via de Facebookgroep ‘De Nijlense doorgeefvaas’ of kunnen afgehaald worden bij Kopie X, Gemeentestraat 10.
Deel dit artikel
THEMA