Nijlen telt ondertussen al verschillende boekenruikasten. Via dit leuk initiatief kan je aan de buurt of passanten boeken aanbieden. Ze bestaan in verschillende variaties en formaten, de meeste werken volgens het principe 'neem een boek uit de kast en leg een ander in de plaats.' Een overzicht van boekenruilkasten in Bevel, Kessel en Nijlen vind je op de volgende pagina. Maar eerst spreken we met Willem Ceulemans, bedenker en oprichter van 'de Nijlense Boekenkast'.

Hoe ben je op het idee gekomen voor de ‘Nijlense Boekenruilkast’, Willem?
Op een zomerse dag in 2017 tijdens een wandeling door het Beekpark vond ik een netjes ingepakt boek van ‘de Boekenjagers’. Ik kon uit de uitleg opmaken dat ik het gelezen boek weer ergens anders moest leggen en zo ging dit boek zwerven of boekjagen. Toen ik thuis een klein houten nachtkastje wegdeed omdat het niet meer paste in het huidige interieur, besloot ik het enkele lagen vernis te geven en monteerde het kastje achteraan mijn tuin op een paal. Het was augustus 2017 en ‘de Nijlense boekenruiltkast’ werd geboren. Zo kon ik het boek van ‘de Boekenjagers’ op een droge plaats een bestemming geven.

Mijn vrouw had boeken liggen die ze al gelezen had en zei dat ik ze maar in de kast moest leggen. Ik nam enkele foto’s en plaatste ze op Facebook en Twitter samen met de spelregels. Na enkele dagen werd de kast al druk bezocht. En zeker na een artikel in Het Laatste Nieuws merkte ik een toename in het aantal bezoekers. Dit heeft er voor gezorgd dat ik op zoek moest naar een grotere kast.  Ik stuurde een brief naar ‘Opnieuw & Co’ met de vraag of ze mij een grote kast konden schenken in ruil voor hun logo. En zo werd de Nijlense Boekenruilkast vijf keer groter. Ik verdeelde de kast in vakken. Je vindt voor elke leeftijd wel een boek in één van de vakken.

In het begin stond de boekenruilkast dus in je eigen achtertuin. Waar staat de kast nu?
Na een tijdje besloot ik op zoek te gaan naar een andere plek voor de boekenruilkast. Ik deed een aanvraag aan het college van burgemeester en schepenen of de kast naar openbaar domein kon worden verplaatst. Eind 2019 kreeg ik de toelating de boekenruilkast te verhuizen naar waar ze nu staat aan de betonnen infozuil in de Beekstraat,, 25 meter voor het sportcentrum.

Onlangs deed je een oproep om poetsmateriaal voor hulp te bieden in de Ardennen. Ben je zelf in de getroffen gebieden gaan helpen?
Kort na de overstromingen in Wallonië belde een vriend mij op en vroeg of ik mee ging naar Chaudfontaine om enkele gezinnen uit de nood te gaan helpen.
‘De Nijlense Boekenruilkast’ deed via sociale media een oproep om voornamelijk poetsgerei te doneren. Enkele uren na onze oproep werd de boekenruilkast overstelpt met allerhande goederen. We kregen zelfs cash geld waarmee we bij een lokale supermarkt eten en dierenvoeding hebben gekocht.

De dag daarop zijn we naar een getroffen dorp gereden. We hebben ons tot zeer laat in de avond ingezet om enkele tuinen op te ruimen en de schenkingen uit te delen.

Zijn er nog initiatieven die vertrekken vanuit de Nijlense boekenruilkast?
Als je de kast opent, zie je aan de binnenkant van de deuren altijd wel wat info staan. Buiten de spelregels vind je hier ook informatie wanneer we ons inzetten voor een goed doel.

Ik deed ooit eens een oproep om boeken en strips te schenken aan instellingen die zich inzetten voor de minder gegoede mensen.

Het werd een echt succes! We kregen honderden boeken en strips binnen die ik dan later bezorgde aan de instellingen.

Het is niet altijd simpel om de boekenruilkast aan te kleden in een bepaald thema. Bijvoorbeeld zoals nu voor de kerstdagen, is het moeilijk geschikt materiaal te vinden dat tegen alle weersomstandigheden bestand is.

Vorig jaar werd je genomineerd als duurzame held? Kan je hier wat meer over vertellen?
In 2020 kreeg ik van onze gemeente Nijlen een uitnodiging om naar de raadzaal in het gemeentehuis te komen. Ik was blijkbaar genomineerd tot “duurzame held”.

Ik was echt sprakeloos dat ik een duurzame held werd vanwege mijn project. De boekenruilkast werd genomineerd omdat ze ten dienste staat van iedereen.

Zolang de spelregels van de ‘Nijlense Boekenruilkast’ nageleefd worden, zal deze nog jaren blijven bestaan.

En als alles een klein beetje meevalt, zal er een nieuwe (grotere) kast komen in 2022.

Benieuwd naar andere boekruilkasten in Kessel en Nijlen? Bekijk hier het overzicht.

Deel dit artikel
THEMA