De bib in Nijlen en onze scholen, die vinden mekaar doorgaans heel vlot. Maar zoals met alles nu in Coronatijden, gaat ook dat wat moeizamer. Allerlei activiteiten om het lezen te bevorderen kunnen nu niet plaatsvinden. Maar ook daar is er een digitaal alternatief en dat luistert naar de naam ‘Vertelweb’. Daar moeten we toch ietsje meer over…vertellen.

Wat is Vertelweb?
Het Vertelweb is een digitaal platform vol vertellingen die de leerlingen in de klas kunnen beluisteren. Drie professionele vertellers, Hilde Rogge, de Belleman en Meneer Zee, kunnen momenteel ook niet bij de kinderen geraken met hun verhalen en dus gooiden ze 25 prachtige vertellingen op de website.

Wat is het nut hiervan?
Naar deze verhalen luisteren, dat heeft voor de kinderen meerdere voordelen: het is een portie cultuur en kinderen leren om kritisch te zijn tegenover de verhalen die ons dagelijks tegemoetkomen. Via verhalen leren kinderen ook bij over de bedoelingen, de gevoelens en de ervaringen van de mensen rondom ons. Aan het einde van elk verhaal worden vijf vragen gesteld. Dit houdt de kinderen alert voor belangrijke elementen in het verhaal en zo zijn ze gemotiveerd om beter te leren luisteren.

 

Leerlingen van het 3de leerjaar Goezo Kerkeblokken luisteren naar 'Pruimen voor de Koning' gebracht door de Belleman

In het derde leerjaar Goezo! Kerkeblokken maken ze gretig gebruik van Vertelweb.
Juf Karin: ‘Wij zijn heel dankbaar dat we dit jaar gebruik mogen maken van Vertelweb. De kinderen luisteren er heel graag naar. Door corona eten we in de klas, de kinderen vragen dan vaak om Vertelweb op te zetten. De verhalen zijn echt goed gebracht en aangenaam om naar te luisteren. Doordat de kinderen nadien vraagjes moeten beantwoorden, moeten ze goed opletten. Het bevordert hun concentratie en ze leren een pak nieuwe woordenschat.’

Luisteren naar Vertelweb bevordert de leerlingen hun concentratie en ze leren een pak nieuwe woordenschat.
juf Karin

De deelname aan Vertelweb is een initiatief van het gemeentebestuur Nijlen. Alle basisscholen in Bevel, Kessel en Nijlen krijgen nog tot het einde van het schooljaar gratis toegang tot Vertelweb. 

Deel dit artikel
THEMA