De verbroedering met Güssing is ontstaan uit vriendschapsbanden tussen families. Nu blijft de verbroedering levend door de intense banden tussen de muziekverenigingen Stadtkapelle Güssing en de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia van Nijlen. Aan het woord zijn Ludo Cannaerts, voorzitter van de harmonie, en Kristof Vercammen, bestuurslid bij de harmonie en lid van het Güssingcomité.

1971, Stadtkapelle Güssing op bezoek in Nijlen

Hoe is de band tussen de Harmonie en de Stadtkapelle ontstaan?

Ludo: De harmonie was elk jaar paraat op de Vlaamse Kermis aan de Bouwelsesteenweg. Sinds de officiële viering in 1996 en de oprichting van het Gussingcomité zijn we actief betrokken. Samen musiceren is van in het begin een rode draad geweest bij de verbroedering tussen Nijlen en Güssing. Ook tijdens officiële bezoeken en tegenbezoeken: zij gaan steeds gepaard met een verbroederingsconcert, het muzikaal opluisteren van een misviering en een muzikale optocht.

2000, Stadtkapelle Güssing op bezoek in Nijlen

Hoe komt het dat de band tussen beide muziekverenigingen zo levendig blijft?

Kristof: Ik ging als 12-jarige voor het eerst mee naar Güssing in 1997, maar het begon pas echt in 2011. Enkele weken na het officiële ontvangst van de Güssingers dat jaar, kwam ik samen met mijn kameraad Stefan Laurijssen het verbroederingsbord tegen. We kregen meteen heel veel zin om terug te vertrekken, en dat hebben we ook gedaan. Het was een grote verrassing voor onze vrienden ginder.

Sindsdien zakken we jaarlijks minstens 1 keer met een kleine delegatie jonge muzikanten af naar onze zusterstad. We zijn er trouwe bezoekers van het nieuwjaarsconcert van de Stadtkapelle. Ook andersom is waar: we ontvangen regelmatig Güssingers tijdens onze concerten van de harmonie.

De Güssingers ontvangen ‘De Belgen’ altijd met open armen en zijn enorm gastvrij en vriendelijk. Het is voor ons in Güssing altijd een beetje thuiskomen. In café Hoffmann’s vinden we altijd bekenden om een babbeltje mee te slaan en een glaasje schnaps mee te drinken. En we worden er steevast spontaan uitgenodigd om te blijven overnachten. Veel Güssingers zijn intussen echte vrienden geworden.

2005, Stadtkapelle Güssing op bezoek in Nijlen

Wat zijn voor jullie persoonlijke hoogtepunten?

Ludo: De muziektreffens tijdens de verbroederingen zijn echte hoogtepunten en staan in ons geheugen gegrift. Een bijzonder moment is het verbroederingsconcert van Harmonie St. Cecilia en de Güssinger Stadtkapelle in 2005 op het Kerkplein op de vooravond van de nationale feestdag. De harmonie vierde dat jaar haar 125-jarig bestaan en dat verbroederingsconcert was het orgelpunt van dit jubileumjaar.

Kristof: Memorabel voor mij is de avond dat we, na het nieuwjaarsconcert van de Güssinger Stadtkapelle, in een bar de plaatselijke basketbalploeg tegen kwamen. De Gussing Knights, die op dat moment op het hoogste nationale niveau speelden, hadden net een grote derby gespeeld en gewonnen. De sfeer was enorm uitgelaten. Er werd gezongen en gerapt door deze sportmannen en er was zelfs een duet met onze Nijlense nachtegaal Kathleen Truyts. Wat een feest was dat!

Ludo: Wat zeker ook vermeld moet worden: er is uit de verbroedering met Güssing een gemengd huwelijk ontstaan. Tijdens de verbroedering in 2002 ontmoette Peter op den Buijs, muzikant bij onze harmonie, zijn toekomstige echtgenote Tanja Weingrill, muzikante bij de Stadtskapelle. Het paar is in 2003 samen gaan wonen in Wenen en woont intussen in Güssing. Je ziet, muziek smeedt echte banden!

2011, Verbroederingsconcert van Harmonie St. Cecilia en de Güssinger Stadtkapelle in Güssing
Deel dit artikel
THEMA