Na een veel te lange onderbreking (om bekende redenen) trok een volle bus Nijlenaars in juli naar onze Oostenrijkse zustergemeente Güssing. Je leest hierover een reisverslag in woord en beeld door Leen Van Immerseel.

Eindelijk, ein-de-lijk konden we nog eens een bezoek brengen aan onze Oostenrijkse vrienden! Op 15 juli vertrok de bus en de 15 uur die het duurde om er te geraken, duurden precies nog langer dan anders, zoveel goesting in Güssing hadden we!  En dat het gevoel wederzijds is (dat zij daar ‘nijg’ waren om ons terug te zien), dat werd meteen duidelijk!

Met de harmonie hadden we speciale petjes laten maken, dat was een cadeau van ons voor hen. We wisselden daarnaast ook nog andere cadeautjes uit. De toon was daarmee op zaterdag meteen gezet, om in harmonie-termen te te blijven.

Zondag was het er ook meteen vol op, wij speelden tijdens de misviering in de basiliek van Güssing en daarna mocht heel het dorp meegenieten van een kleurrijke en muzikale optocht met de Stadtkapelle van Güssing voorop en onze harmonie in hun kielzog.

Het doel van tocht was de zogenaamde ‘Frühschoppen’, wat dat is lees je onder de foto.

Früschoppen is een Oostenrijkse gewoonte en is eigenlijk samen in het dorp ergens lekker eten en drinken na de mis. De Stadtkapelle van Güssing speelde paar uur muziek terwijl we genoten van al het lekkers. Ze kwamen nog een paar instrumenten te kort en uiteraard waren een aantal van onze muzikanten meer dan bereid om mee te spelen!

Na al dat eten en drinken, werkten we op maandag een beetje aan onze conditie met een sportdag, een leuke dag met verschillende estafette-spelletjes.

Verbroedering en vriendschap stonden centraal tijdens de hele reis

Veel stilgezeten hebben we niet tijdens ons bezoek. Op dinsdag konden we de beentjes weeral insmeren, deze keer voor een flinke wandeltocht. Heet of niet, we legden zo’n 12 kilometer af in Güssing en omgeving, gelukkig wel met regelmatige rustpauzes en wat drinken.

Muziek voert natuurlijk, jawel, de boventoon in ons bezoek. En dus hadden we op woensdag de hele dag een gezamenlijke repetitie met de Stadtkapelle, ter voorbereiding op ons concert van donderdag.

Dat concert vond plaats op onze nationale feestdag, geen beter moment om samen te verbroederen en de banden nog wat verder aan te halen.

En over verbroederen gesproken, vrijdag 22 juli was er nog een een afscheidsparty, helemaal in jaren ’70 thema. Het is immers in de jaren ’70 dat de verbroedering  tussen Nijlen en Güssing begon. Dat is dus al 50 jaar, maar sleet zit er zeker nog niet op!

Met de lege flesjes Jägermeister van tijdens de reis, maakten we een passende tekst ;-)
Deel dit artikel
THEMA