Een groep vrijwilligers neemt de vier Nijlense reuzen grondig onder handen. Ze krijgen niet alleen nieuwe kleding, maar ook een nieuw kapsel en zelfs nieuwe handen. Tegen het najaar moeten ze klaar zijn. Want dan staat er van alles op de planning. BEKEND bracht een bezoek aan zowel het naaiatelier als het restauratieatelier en had een gesprek met twee leden van de kerngroep van 'Het Reuzengezelschap', Lieve Cambré en Wilfried Serneels.

Jullie zijn al even bezig met de restauratiewerken aan de reuzen. Hoe ver staan jullie?

Eind 2022, na wat speurwerk, kregen we een geschikte ruimte ter beschikking. We vonden gastvrij onderdak in de Sint-Pauluskerk waar nu iedere woensdag twee teams werken aan de reuzen.

Het naaiteam, Sonja, Rita, Liliane en Lucia, werkt sinds februari elke woensdagnamiddag aan een volledig nieuwe garderobe voor onze reuzen. Hiervoor zijn heel wat meters stof en garen nodig.

Het restauratieteam, Chantal, Eddy, Lieve, Monica, Xavier, is op woensdagavonden present om de reuzen zélf onderhanden te nemen. Drie van onze vier reuzen zijn gemaakt uit bamboe. Hoeberke, de jongste reus, heeft een aluminium structuur. De bamboe structuren zijn nog in relatief goede staat, al moeten we vele verbindingen herstellen. De armen worden vernieuwd zodat de houding van de reuzen minder ‘hoekig’ oogt. Ook de draagstructuren voor de pijnders (de dragers van de reuzen) gaan we verbeteren.

De kapsels waren niet te redden door ze enkel een was- en knipbeurt te geven. We moeten ze vervangen en daarom moeten we ook de hoofden bijwerken.

Parallel met de restauratie, werkt de kerngroep: ‘Het Reuzengezelschap’ en Team Cultuur van Lokaal bestuur Nijlen, op dinsdagavonden aan de organisatie van het reuzenfeest op
1 oktober 2023.

Is er aan iedere reus evenveel werk?

Onze oudste reuzen, Here Nilus, Vrouwe Kessela en Jonkvrouw Bevele, hebben de meeste zorgen nodig. Hoeberke, de jongste van de vier, heeft een heel andere structuur en kreeg intussen een grondig nazicht. Hij is dan ook tot ambassadeur van het gezelschap gebombardeerd en duikt regelmatig ergens op. De jaarmarkt was wel zijn laatste optreden vóór het grote feest.

Allemaal krijgen ze nieuwe kleren en voor uitgebreide haarwerken passeren ze meermaals langs de kapper, zodat ze er weer piekfijn uitzien.

De reuzen krijgen ook nieuwe handen. Dat lijkt geen makkelijke klus.

Inderdaad, de oude stoffen handen waren niet meer om aan te zien. Niemand wist echt goed hoe we dit gingen aanpakken. Gelukkig heeft Lieve heel wat ervaring in beeldhouwen en boetseren. Na wat experimenteren en bestuderen van de verhoudingen, ging ze aan de slag met als resultaat zeer natuurgetrouwe handen.

De restauratiewerken werden zelfs gefilmd, specifiek hoe jullie de handen maken?

Er is een team komen filmen in de verschillende ateliers in het kader van het project rond “Focus Vakmanschap”. Dit is een samenwerkingsproject van Bokrijk – Vakmanschap & Erfgoed, Histories, Werkplaats Immaterieel Erfgoed en nog enkele andere partners. In totaal worden er tien vakmanschappen visueel gedocumenteerd, waarvan Histories er dit jaar één gedetailleerd in beeld brengt nl. het reuzenvakmanschap. In elke Vlaamse provincie kiezen ze een project rond reuzen dat ze filmen en documenteren. Ze brengen de verschillende lagen van het reuzenambacht in kaart, met de bedoeling een soort digitaal naslagwerk of archief te maken dat later kan geraadpleegd worden: Hoe gaat men te werk om reuzen te maken en/of te restaureren? Welke technieken worden gebruikt? Welke oplossingen worden gevonden?

In Nijlen ging hun interesse vooral naar de handen: hoe begin je daaraan? Hoe worden ze opgebouwd en afgewerkt? Welke materialen worden gebuikt?

Het reuzengezelschap ziet hier een win-win situatie in. We beschikken hierdoor zelf over audiovisueel materiaal van het renovatieproces van de Nijlense reuzen zullen beschikken en we langs deze weg kunnen netwerken, nieuwe contacten opbouwen en kennis uitwisselen.

Zondag 1 oktober 2023 zal in het teken van de Nijlense reuzen staan. Kunnen jullie al een tipje van de sluier oplichten? Of blijft dit nog geheim?

Het wordt een hoogdag voor onze reuzen! Ze zullen niet alleen schitteren in hun nieuwe kleding, maar er is ook een groot feest met heel wat reuzenvrienden uit de buurt.

Er staat die dag nog iets heel bijzonder te gebeuren… Alle Nijlenaars zullen uitgenodigd worden om dit mee te maken.

In en rond de feesttent zal van alles te beleven zijn: eten en drinken, maar zeker ook reuzenspelen, een reuzenfilm en natuurlijk klinken we op onze reuzen!

Deel dit artikel
THEMA