Walter, je bent al vele decennia met blaasinstrumenten bezig, maar hoe kom je dan bij een alpenhoorn terecht? Ik speel al meer dan 50 jaar op een koperblaasinstrument, ook hier in onze harmonie. Op een gegeven moment hing er ergens een alpenhoorn en de eigenaar vroeg of ik het eens wilde proberen. Hij dacht dat het me niet ging lukken om er een mooi geluid uit te krijgen, want het is geen makkelijk instrument. Maar met de ervaring en de techniek die ik had, lukte me dat wel degelijk en zo is het eigenlijk begonnen. Het was letterlijk en figuurlijk een nieuw geluid, ook voor Frank en destijds ook nog met de ondertussen helaas al overleden Clément Pepermans uit Kessel. En dus gingen wij in 2004 naar Luzern in Zwitserland om een alpenhoorn te kopen. Een stevig ritje over en weer was dat.
Je zegt dat het een moeilijk instrument is om te bespelen, hoe hebben jullie dat dan geleerd? Gedurende acht jaar trokken we telkens in de zomer een week naar Bregenz in Oostenrijk om les te gaan volgen. Elke dag, de hele dag, op de alpenhoorn blazen onder leiding van gerenommeerde alpenhoornspelers. We leerden elke keer bij qua blaastechnieken, melodieën maar vooral ook in het samenspelen. Want onderschat het niet, als koperblazer kan je een concert van twee uur geven, maar op een alpenhoorn is dat heel andere koek. Vooral de mond en de lippen moeten een flinke inspanning doen. En voor het samenspelen, dan moet je tegelijk spelen en luisteren naar de andere spelers, het moet samen goed klinken natuurlijk.
Jullie zijn inderdaad echt een alpenhoorngroep, waarom hebben jullie die stap gezet? In het begin waren we dus met drie die hun eigen alpenhoorn hadden, we waren eigenlijk al meteen een groep. Daarna kwamen Michel, Wilfried en Lieve er ook bij. En daarmee zijn we echt wel bijzonder, want er zijn in België sowieso al niet veel alpenhoornspelers en nog minder samenspelende groepen. Daarvoor moet je dus in Nijlen zijn!
Jullie spelen met de alpenhoorns in heel Vlaanderen en zelfs daarbuiten, op bijzondere evenementen ook. Ja dat klopt, zo spelen we elk jaar voor een feest georganiseerd door het “Union Suisse de Bruxelles” om hun nationale feestdag te vieren. Daarop is telkens de ambassadeur van Zwitserland aanwezig. Onlangs speelden we in Amsterdam op een evenement van Red Bull. Op Nokere koerse verschenen we tijdens de koers op verschillende plaatsen langs het parcours. Op Kerstmarkten zoals in Leuven bv. hebben we ook gestaan. De kindjes komen dan zeker altijd eens een kijkje nemen en dan mogen ze proberen te blazen en als ze er iets van geluid uit krijgen, ja dan glimmen ze van trots en lachen ze breeduit.
Het feit dat jullie ook door de Zwitserse ambassade gevraagd worden, dé heimat van de alpenhoorns, dat betekent dat jullie echt heel erg goed zijn? (aarzelend) ja, ja, waarschijnlijk wel, we hebben veel bijgeleerd en leren nog steeds bij… of ja misschien betekent dit vooral dat we te weinig vragen voor onze optredens (gelach). Nee serieus, dat zijn gewoon allemaal heel leuke dingen om te doen, maar zeker ook de trouwfeesten of de verjaardagen waar we komen, dat is echt heel fijn. Vaak is het een verrassing en dan moeten we via een zijdeur of een achterdeur binnengaan, om niet op voorhand gezien te worden. Het is soms bij mensen die vroeger vaak naar de bergen op reis gingen maar dat nu niet meer kunnen. Dan zie je bij die mensen de emoties naar boven komen, nostalgie en mooie, warme herinneringen aan fijne zomervakanties met de familie. Vaak mailen die mensen ons nog tot lang na het optreden, wat het voor hen allemaal terug naar boven heeft gebracht, da’s heel erg mooi om te zien elke keer. Naar de Alpen gaan kan niet meer voor die mensen, maar onze klanken brengen die mensen daar toch even terug naartoe!
Proberen jullie ook hier mensen warm te maken voor de alpenhoorn? We hebben reeds enkele jaren gastlessen gegeven aan de muziekacademie in Lier en in GC ’t Dorp in Kessel hebben we al eens een workshop georganiseerd tijdens een ontmoetingsnamiddag. Het is natuurlijk een duur instrument dus als je die investering wil doen, dan moet je er echt voor gaan. Wie eens kennis wil maken met ons of het instrument, die mag zeker contact opnemen met ons, iedereen is zeer welkom!
Wat willen jullie zelf nog bijleren? Onlangs kwamen we in contact met een alpenhoorngroep uit Oostenrijk en die spelen ook up-tempo nummers en zelfs stijlen als tango of chachacha, da’s heel straf wat die mannen doen. Daar willen we zelf ook nog in bijleren, we zijn nog wel een tijdje bezig, dat is zeker!
Alle info op: www.alpenhoornvrienden.be