Fotografencollectief HYPE gaat steeds op zoek naar unieke locaties. Hun nieuwste expo kan je eind september, begin oktober bewonderen in bakkerij 't Klokske in de Kerkstraat. Bezieler en oprichter Eric Roevens van HYPE legt uit.

Eric, wat is HYPE?
HYPE, is een groep mensen die reeds lang en  op een enthousiaste manier met fotografie bezig zijn en die niet zijn verbonden aan een fotoclub omdat ze met hun hobby niet willen gebonden zijn aan regels. De naam Hype werd gekozen omdat deze de beginletters zijn van de voornamen van de mensen die deel uitmaken van de ‘startersgroep’ Hilde – Yves – Peter – Eric.

Dit jaar kregen wij versterking van Tilly Verrelst.
Het leuke aan de groep is dat wij alle vijf op dezelfde manier over fotografie denken, maar het allemaal op een andere manier uitwerken. HYPE komt regelmatig samen om over fotografie te praten, om elkaar nieuw werk te tonen en om werken te bespreken.

Jullie gaan steeds op zoek naar locaties met een ziel. Hoe zijn jullie in de bakkerij terecht gekomen?
Het is uiteraard geen eenvoudige opgave om in Nijlen een geschikte locatie te vinden. Het zoeken naar een gebouw met een ziel of achtergrond is om deze reden dikwijls een zeer lange zoektocht. Voor onze eerste fototentoonstelling samen konden wij terecht in het voormalige stationsgebouw van Nijlen. Dit gebeurde uiteraard vóór de knappe renovatie van dit gebouw. De nieuwe eigenaren Nick en Inge gaven dadelijk hun fiat om dit voor ons mogelijk te maken.

Het succes van deze tentoonstelling deed de groep hunkeren naar nog en omdat  de microbe ons allen in haar greep had om nog een keertje naar buiten te komen met nieuw werk zijn wij op zoek gegaan naar een locatie die niet moet onder doen qua ziel en geschiedenis.

Het was Yves die er voor heeft gezorgd dat we in de gewezen bakkerij ’t Klokske onze volgende expo kunnen organiseren. Yves woont namelijk recht tegenover één van de kinderen Wuyts (kinderen van wijlen bakker Jos Wuyts) en bij een koffietje werd de overeenkomst bezegeld. Op dit moment werkt HYPE heel hard aan het op orde brengen van de bakkerij om deze toonbaar te maken voor het publiek dat komt kijken. Zelf was de groep onder de indruk van de grootte van het gebouw, wat zeer zeker niet opvalt als je de gevel bekijkt.

Wat mogen bezoekers verwachten?
Ieder van de groep werkt zijn hobby uit zonder vaste regels. Wij zijn allen van de overtuiging dat elke foto zijn formaat en zijn kader vraagt. M.a.w. er is geen enkele beperking voor wat betreft afmeting en kader. Soms moeten dan concessies worden gedaan aan het aantal foto’s die kunnen worden tentoongesteld, maar ieder van ons is van de overtuiging dat minder niet altijd slechter is “less is more”. En ik wil daar heel eerlijk in zijn, de verdeling van de beschikbare ruimte verloopt bij HYPE zeer vlot. Ook deze tweede expo heeft ons daarin geen enkele discussie gegeven.

Hilde is een fotografe die graag met licht en onscherpte of beweging speelt.
Yves maakt foto’s met een persoonlijk verhaal.
Peter creëert in zijn werk zijn eigen wereld en werkt zeer dikwijls met een architecturale achtergrond.
Eric laat zich triggeren door iets wat hij leest of zelf schrijft om er foto’s op te maken.
Tilly is de meest barokke fotografe die de wereld probeert te vatten en beelden schiet zoals ze zich opdat moment voor haar lens presenteren.
Het zijn dus vijf visies op fotografie die eigenlijk in de ziel van de maker laten kijken.

Hebben jullie al ideeën voor een volgende editie?
Om elk jaar naar buiten te komen vraagt een tentoonstelling teveel gezonde stress en lopen de kosten toch ook wel op. Na de tentoonstelling in het voormalige stationsgebouw hadden we intern afgesproken om te trachten elke vijf jaar met nieuw werk naar buiten te komen en dit dan te doen binnen de eigen gemeente. Waar wij in de groep wel aan denken is om met de werken die we in Nijlen tonen uit te wijken naar andere plaatsen. Maar laat ons duidelijk zijn als we met nieuwe fotografie tentoonstellen willen we dat als Nijlenaars een eerste maal in het eigen dorp doen.

De expo van HYPE kan je bezoeken in bakkerij ’t Klokske, Kerkstraat 18, Nijlen.

za 25/9 – zo 26/9
vr 1/10 – za 2/10 – zo 3/10
vr 8/10 – za 9/10 – zo 10/10

vr: 14-17u za &zo: 10-17u 

Deel dit artikel
THEMA