Ontdek en geniet van de toeristische troeven van Bevel, Kessel en Nijlen.

KESSELSE HEIDE

Foto: Provincie Antwerpen

Kom op adem in een magisch mooi stukje natuur. Een Kempens landschap zoals het vroeger was, een zeldzaamheid in Vlaanderen. Ontdek de kleurrijke afwisseling van (struik)heidevlakten, naald- en loofbossen en zandvlakten.

Een harde maar eerlijke natuur verrast je telkens opnieuw.

Vaerestraat 4
2560 Nijlen
T 03 360 52 18

KESSEL FORT

Het Fort van Kessel is een beschermd monument en recreatiedomein dat wat verscholen ligt te midden van de groene natuur.  Waar ooit de “dikke Bertha” projectielen je rond de oren vlogen, is het nu een oase van rust. Het fort herbergt een legertje (beschermde) vleermuizen en is een thuis voor een unieke verzameling fauna en flora.

Het fort is niet vrij toegankelijk maar je kan er wel wandelen rond de fortgracht, het fort onder begeleiding een bezoekje brengen en vissen op de fortgracht.

Fortstraat
2560 Kessel
www.fortvankessel.be

 

KRUISKENSBERG – BEVEL

Volgens een legende genas hier in de 13de eeuw een herder nadat hij van een bron dronk. Om dit te gedenken werd een kapel en een kruisweg gebouwd. Op het domein achter de kapel vind je een ven omringd door uitgestrekte heide en droge zandruggen. In dit wandelbos van ongeveer 10 ha groot is het aangenaam wandelen! Je bent er welkom tussen zonsopgang en zonsondergang.

Kruiskensbaan
2560 Bevel
Kruiskensberg

BEEKPARK – NIJLEN

In het centrum van Nijlen kan je langsheen de Nijlense beek het uitgestrekte Beekpark bezoeken. Het Beekpark brengt een toegankelijke groene zone in de kern van de gemeente, biedt vele recreatieve mogelijkheden en herstelt de natuur- en landschapswaarden van de beekvallei. Het is een oase van groen en rust, en een veilige verbinding voor fietsers en voetgangers van en naar school of de winkels.

Beekstraat
25660 Nijlen

KEMPENS DIAMANTCENTRUM & SLIJPERIJ LIECKENS – NIJLEN

Bezoek het Kempens Diamantcentrum en ontdek het schitterende verhaal van de diamantbewerking in de Kempen! De verschillende gereedschappen en gebruikte technieken om een diamant te slijpen worden kleurrijk geïllustreerd. Hiernaast kan je luisteren naar de verhalen van de slijpers zelf.
Kom en beleef het zelf!

Spoorweglei 42
2560 Nijlen
Bezoek de website voor actuele info:
www.briljantekempen.be

DIAMANTROUTE

Foto: An Kersemans

Den diamant bracht welvaart naar de Kempen. Ontdek het schitterende verleden van deze ambacht tijdens de Diamantroute. Fiets tussen Kleine en Grote Nete door het landschap waar de diamantnijverheid haar hoogdagen kende en kom er alles te weten over het reilen en zeilen van de slijpers en hun job.

Basistraject 52,5 km – Verkorting 43 km of 27,5 km

Startplaats
Kempens Diamantcentrum
Spoorweglei 42
25660 Nijlen
Bewegwijzering: Zeskantige bordjes
www.kempen.be/route/diamantroute

SOLDATENBOS – KESSEL

De dreef van het Soldatenbos van bijna 500 meter is een mooie en groene verbinding met de dijken van de Grote Nete en via de Bartstraat met de open ruimte tussen Kessel en Lier. Je kan er wandelen en fietsen langs de prachtige grote zilveresdoorns. Deze bomen zijn niet alleen mooi, ze zijn ook ecologisch waardevol met hun holtes voor vogels, insecten en vleermuizen enz. Het bos is door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) opengesteld als speelbos, ook hondenliefhebbers en hun viervoeters zijn welkom in de grote hondenlosloopweide.

Ingang van het Soldatenbos
vlakbij kruising met Salvatorbaan Kessel
Liersesteenweg, 2560 Kessel

DE STEENBEEMDEN – KESSEL-STATION

De Steenbeemden maken deel uit van de natte natuur die zich in de Kleine Netevallei uitstreekt van Lier tot Viersel. Al meer dan dertig jaar geleden kocht de toenmalige vereniging De Wielewaal de eerste percelen in dit gebied. Intussen is het gebied verder uitgegroeid tot een parel langs de Nete. Bijzondere planten zoals het Zomerklokje en Lange ereprijs gedijen er goed. Blauwborst, Nachtegaal en Rietgors voelen zich er thuis. Dankzij een Europees Life-project is er de voorbije vijf jaar veel veranderd in het gebied. Natuurpunt kocht er oude weekendvijvers op en herstelde natte natuur.

Meer weten voor een leuke en gezonde wandeling (6,10KM) in deze Nijlense groene parel?
Wandeling Natuurpunt: Kleine Netevallei- Steenbeemdenpad

 

Start wandeling:
Emblemsesteenweg 73
Kessel

ELZENBOS – KESSEL

Langsheen de buurtweg achter de kerk van Kessel, midden in het Elzenbos, opent zich een weidse ruimte met hooiland en betoverende poel. Libellen, vlinders en waterdiertjes hebben er hun favoriete stek. Voorbijgangers worden er bedwelmd door schoonheid en rust.

Met het natuurherstelproject ‘De Elzen’ werd dit paradijs nog mooier gemaakt. Het fraaie resultaat van een zomer lang zwoegen met talrijke vrijwilligers en een vruchtbare inbreng van meerdere partners mag nog steeds gezien worden.  ‘De Elzen’ is gemakkelijk bereikbaar te voet of met de fiets. Auto’s kunnen parkeren aan de kerk in Kessel-Dorp

Parkeren Sint-Lambertuskerk
Kessel-Dorp
2560 Kessel
Deel dit artikel
THEMA