Schommelen op een reuzenschommel van wel zeven meter kan vanaf vandaag in het Soldatenbos in Kessel. De Soldatendreef werd officieel geopend en de eer was aan familie Van Brandt om de reuzenschommel, opgehangen aan twee prachtige zilveresdoorns, in te schommelen.

Burgemeester Paul Verbeeck knipt het lint door samen met familie Van Brandt, hiermee is de Soldatendreef officieel geopend.

‘In de dreef hebben we drie meubels geplaatst’, vertelt Maarten Horemans van Lokaal bestuur Nijlen. ‘Deze ruimtelijke objecten passen in het kader van ‘Sterk Merk Nijlen’, waaronder ook ons nieuw magazine BEKEND en platformwebsite www.bekendinnijlen.be vallen. De bank aan parking werd gemaakt door leerlingen van Githo Nijlen. De schommel en de tweede bank aan de andere ingang van de dreef hebben we door een aannemer laten uitvoeren. Het was een hele uitdaging om iemand te vinden die deze uitdaging wou aangaan, we zijn blij dat het gelukt is want de schommelbank is echt wel een unicum. Op elke bank staat een quote en een QR code die je naar verhalen uit het Soldatenbos leidt. De quote van de schommel werd aangeleverd door familie Van Brandt, vandaar dat zij vandaag de eer krijgen de bank als eerste ‘in te schommelen’.

Quote op reuzenschommel 'Wat een geweldig zicht al die geruisloze zeilvliegtuigen boven het bos en boven Kessel.'

‘Mijn ouders zijn in 1938 getrouwd en mijn vader heeft me ooit verteld dat hij in 1936 samen met mijn moeder (ondertussen beiden overleden) op het soldatenplein naar een zeilvliegtuigenshow was gaan zien’, zegt Kris Van Brandt. ‘Dit heeft me altijd gefascineerd, hiervoor ben ik in archieven op zoek gegaan naar informatie over deze demonstratie. En het is me gelukt, ik vond hierover een klein krantenartikeltje. Tijdens deze zoektocht ben ik nog meer te weten gekomen over het Soldatenplein, zoals bv. dat er eind jaren ’40 motorcross races werden georganiseerd.’

‘Met het heropenen van de dreef, de toffe banken en zeker de grote schommel heeft Kessel er een mooi plekje bij, zeker de moeite waard om eens te bezoeken!’

Kris Van Brandt met kleinzoon Walt op de schommelbank.
De bank aan de parking langs de ingang Liersesteenweg werd gemaakt door leerlingen van Githo Nijlen.
Opening Soldatendreef op woensdag 25 augustus 2021 met inleiding door schepen Griet Van Olmen en toelichting door partners in het project, Agentschap Bos en Natuur en Regionaal Landschap Rivierenland.

De verhalen uit het Soldatenbos kan je hier lezen.

Deel dit artikel
THEMA