Op zondag 29 oktober zal de Bevelse gitarist Stein Verrelst, samen met zijn ensemble Four Aces Guitar Quartet, hun nieuwe album 'Plan BE' presenteren aan het publiek in Nijlen. BEKEND sprak met Stein over toegankelijke klassieke muziek, de oorsprong van zijn band en boeiende verhalen van hun buitenlandse tournees.

FotografieIlse Fimmers

Stein, kan je je even voorstellen?

Sinds ongeveer zeven jaar woon ik in Bevel, samen met mijn vrouw en twee kinderen. Ik ben muzikant van opleiding en heb lang gitaarles gegeven bij de Podiumacademie in Lier. Sinds vorig jaar werk ik als artistiek pedagogisch coördinator aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Geel. Daarnaast ben ik ook freelance muzikant in verschillende ensembles en orkesten, en ben ik de oprichter van het ensemble ‘Four Aces Guitar Quartet’.

Hoe is ‘Four Aces Guitar Quartet’ ontstaan?

Aan het einde van mijn studie ‘klassieke gitaar’ in 2008 aan het Conservatorium van Antwerpen nam ik deel aan een gitaarfestival in Duitsland. Tijdens gesprekken in het Engels met mijn kamergenoot bleek dat hij uiteindelijk ook een Belg was, gewoon Nederlands sprak en studeerde aan het Lemmensinstituut. We konden goed met elkaar opschieten en besloten samen met enkele medestudenten het kwartet op te richten. Gedurende de jaren hebben we enkele wisselingen in de samenstelling gehad, maar de laatste jaren is onze bezetting onveranderd gebleven.

Welk soort muziek brengen jullie?

Wij zijn een klassiek gitaarkwartet en spelen muziek die oorspronkelijk is geschreven voor vier klassieke gitaren, vaak met een hedendaags tintje. We voeren ook bewerkingen uit van klassieke muziekstukken. Het is belangrijk te weten dat de gitaar in vergelijking met andere klassieke instrumenten relatief jong is. Tijdens de periode van de grote klassieke componisten bestonden er nog geen gitaren zoals we die vandaag kennen. Daarom passen we deze composities aan zodat we ze kunnen uitvoeren met vier klassieke gitaren. Dit was trouwens de basisgedachte achter ons vorige album ‘Tabula Rasa’, waarin we de hypothetische vraag stelden: ‘Wat als Mozart gitaar had gespeeld?’

Rond klassieke muziek hangt soms een elitaire sfeer. Wij streven er bewust naar om onze optredens toegankelijk te maken. Hoewel we op hoog niveau spelen, proberen we het lichtvoetig te presenteren en voor iedereen begrijpelijk te houden. Tijdens onze uitvoeringen worden de muziekstukken vaak afgewisseld met anekdotes en weetjes over de componisten.

Jullie zijn ook al meerdere keren op buitenlandse tournee geweest, toch? Dat moet vast gepaard zijn gegaan met spannende verhalen.

Dat klopt! We hebben al drie tournees in China achter de rug, en dat was echt ongelooflijk. Elke avond speelden we voor uitverkochte zalen met wel 2.000 mensen, vooral in grote steden zoals Peking. Na elk concert werden we naar de signeertafel geleid, waar rijen Chinezen stonden te wachten om met ons op de foto te gaan of om een handtekening te vragen. Soms voelden we ons als The Beatles. (lacht) Het was geweldig om drie weken lang ondergedompeld te worden in een andere cultuur, nieuwe en onbekende gerechten te proeven, en dit allemaal te mogen beleven dankzij muziek.

Een ander bijzonder moment was toen we te gast waren op een muziekfestival in Georgië. De plaatselijke bisschop was onder de indruk van ons optreden waarna hij ons uitnodigde voor een audiëntie. We werden gezegend en kregen de eer om een speciale kruik met lokale wijn te openen. Deze kruik had een jaar onder de grond gelegen en het was blijkbaar een grote eer om die te mogen ontkurken.

(lees verder onder de foto)

Er komt binnenkort een nieuw album aan?

Ja, absoluut! ‘Plan BE’, ons nieuwe album, is een project waar we ontzettend enthousiast over zijn. Het is een voortzetting van ‘Tabula Rasa’, maar nu spelen we enkel bewerkingen van Belgische klassieke componisten zoals bv. Peter Benoit (1834-1901), César Franck (1822-1890) en gipsy gitarist Django Reinhardt (1910-1953). Er staat zelfs een nummer op van de bekendste naam uit het rijtje, James Ensor. Ensor was niet alleen schilder, maar wat veel mensen niet weten is dat hij ook een amateurcomponist was. Heel toevallig hebben we dit ontdekt, en aangezien dit jaar het Ensor-jaar is, zijn we hier ook mee aan de slag gegaan.

Op 3 november komt het album ‘Plan BE’ uit bij het Belgische muzieklabel Antarctica Records. Het zal verkrijgbaar zijn in de winkels op cd en ook via alle bekende streamingplatforms. We kijken er enorm naar uit om “Plan BE” met ons publiek te delen en hopen dat het net zo’n speciale ervaring voor hen zal zijn als het voor ons was om het te maken.

Jullie stellen jullie album live voor in Bevel?

Wij willen graag iedereen uitnodigen voor onze liveshow in Bevel!

Het optreden vindt plaats op zondag 29 oktober 2023 in Zaal TOON (AP Mediacenter), gelegen aan de Nijlensesteenweg 31 in Bevel. De show begint om 15.00 uur en duurt tot 16.00 uur, gevolgd door een receptie. We presenteren er ook onze ‘Four Aces Guitar Quartet’ pralines. Deze zijn gemaakt door de lokale chocolatier Chris Jacobs.
We hopen jullie daar te zien!

Kaarten zijn verkrijgbaar voor 10 euro en kunnen gereserveerd worden via DEZE LINK, of via mail fouracesquartet@gmail.com of 0495 27 39 52

Andere shows waarvoor je kan reserveren:

Zaterdag 18 november om 20u te Antwerpen
(Galerie Wouter De Bruycker, Lange Koepoortstraat 60)
Deel dit artikel
THEMA