De vier Nijlense reuzen die in het magazijn onder een dikke laag stof liggen, zijn al een hele tijd niet meer buitengekomen. Daarom is er een plan om ze nieuw leven in te blazen. De kerngroep die ze een make-over wil geven is op zoek naar vrijwilligers. Lieve Cambré en Wilfried Serneels vertellen er graag meer over.

Wie maakt deel uit van de kerngroep?

Wilfried: De kerngroep zijn vrijwilligers die hun sporen al hebben verdiend bij vorige grote projecten als ‘De Heksen van Nijlen’, ‘Den Grooten Oorlog’ en ‘Diamant’. Zij willen nu hun schouders zetten onder een nieuw evenement, ook groot, maar op een andere manier dan de vorige.

Kunnen jullie de Nijlense reuzen even voorstellen?

Lieve: In 1977 zagen de drie Nijlense reuzen het levenslicht. Ze vormen het symbool van de fusie en weerspiegelen de goede samenwerking tussen de drie deelgemeenten. Ter gelegenheid van de lustrumviering van de Nila-feesten in 1978 werden ze gedoopt: Here Nilus, Vrouwe Kessela en Jonkvrouwe Bevele.

In 1990 werd Hoeberke aan Nijlen geschonken door onze zustergemeenschap Voeren.

Hoeberke, Here Nilus, Vrouwe Kessela, en Jonkvrouw Bevel – anno 2008

Momenteel liggen ze opgeborgen in de gemeentelijke magazijnen, maar jullie hebben er een plan mee?

Lieve: We vinden het zonde dat dergelijk erfgoed weinig of niet in de belangstelling komt. Volgens ons moeten zij deel uitmaken van zoveel mogelijk festiviteiten die plaatsvinden in Nijlen, Kessel en Bevel. 

Het plan van de werkgroep is om ze volledig na te kijken, te restaureren waar nodig en te voorzien van een nieuwe outfit en accessoires.
We willen met de reuzen naar buiten komen op een ‘Reuze-feestweekend’ in september 2023. We zien dit als een groot evenement met muziek, poppen, mime, figurentheater, enz.

Het initiatief is nog aan het groeien en alle ideeën zijn welkom.
Daarna zouden we ze graag overdragen aan de zorgen van een, nog op te richten, Gilde die zich verder ontfermt over het gezelschap.

Om ‘Operatie Redding’ te verwezenlijken zijn jullie op zoek naar vrijwilligers. Wie mag zich kandidaat stellen?

Wilfried: De kerngroep gaat eerst een dossier opmaken over de staat waarin de reuzen zich bevinden, alvorens te kunnen bepalen wat er moet gedaan worden.

We zullen veel volk nodig hebben tijdens het feestweekend in september 2023.

En voor daarna zoeken we mensen die zich op langere termijn willen engageren. Het moeten de pleegouders van de reuzen worden: een groep enthousiaste personen die de reuzen in leven houden, er regelmatig mee gaan feesten en er mee ‘onder de mensen komen’.    

Helpers gezocht!
Eerste infovergadering

We plannen een eerste infomoment op
dinsdag 17 mei 2022 om 20u in de raadzaal van het gemeentehuis in Nijlen.

Iedereen welkom!

Hoog tijd om mijn beentjes nog eens te strekken en door de straten van Nijlen centrum te wandelen.
Jaarmarkt 2022 Hoeberke
Tijdens de jaarmarkt van 18 april konden kinderen op de foto met Hoeberke.

Meer info over de reuzen via www.nijlen.be/reuzen-van-nijlen

Deel dit artikel
THEMA