Wie het kleine niet eert…die heeft nog nooit modelbouw geprobeerd. Maar daar is een oplossing voor. Sinds kort is er in Nijlen een modelbouwclub actief. We bogen ons mee over de penselen, de lijm en vooral het verbluffend mooie eindresultaat. En we hadden daarover een leuke babbel met Jan, Tim en JP.

Waarom hebben jullie deze club hier opgericht? Zijn er veel andere clubs in de omgeving?

Onze roots liggen in Lier, daar begonnen we als club bestaan meer dan 50 jaar geleden. We zijn dus geen nieuwe club, maar nadat onze zetel van de vzw al een paar jaar in Nijlen gevestigd was, doen we nu ook onze voornaamste activiteiten hier in Nijlen. De Nijlenaars in onze club hielden maar niet op over hoe geweldig het hier is 😉 Voor andere clubs in de omgeving moet je toch al naar Antwerpen, Willebroek of Geel.

Wat maakt modelbouw zo leuk en is het iets voor iedereen?

Modelbouw is echt voor iedereen toegankelijk. Er is voor ieder wat wils. Alleen al in onze branche, de statische modelbouw, is er een enorme variatie. Er zijn de auto’s, schepen, tanks, vliegtuigen, figuren, enz..en landschappen die zo realistisch aan het worden zijn dat je op een foto bijna geen verschil meer ziet met het model en de realiteit.

Modelbouw is zeer ontspannend als hobby, maar het is wel zo dat je het nodige geduld moet opbrengen. Je bent tenslotte geconcentreerd met iets bezig. Maar denk dan niet dat dit geen hobby is voor mensen met een stresserende baan, juist integendeel. De jonge generatie bij ons zijn veel IT’ers en mensen met een drukke job die hier een uitlaatklep vinden.

Op vrijdag wordt er gelachen met de moppen van alleman, we zijn een gezellige bende :-)

Kan je de kick beschrijven van het afwerken van een model tot in de kleinste puntjes?

Na een drukke dag kan ik even mijn aandacht volledig leggen bij het model, om het er zo realistisch mogelijk te laten uitzien, wat niet altijd eenvoudig is op kleine schaal. Bijvoorbeeld een tank nabouwen zoals hij er in het echt heeft uitgezien, dus dan ook met bijvoorbeeld roest, slijk en vuil erop, zo krijg je het gevoel dat hij echt gebruikt is en niet gewoon een stukje plastic is. Anderzijds voor de auto’s die ik bouw is het net leuk om exact hetzelfde uitzicht te krijgen als de auto in het echt de kleur van lak, en ervoor te zorgen dat hij net zo hard blinkt als je net gewassen auto.

Je maakt dat model vooral voor jezelf, dus als het af is dan geeft dat een enorme voldoening. Jijzelf beslist tenslotte wanneer dat model voor jouw klaar is. En je ziet zelf ook dat in de loop der jaren je niveau van de afgewerkte modellen sterk gaat stijgen.

Veel vroeger had je niets om een model bij te werken, juist wat plastic en draad. Tegenwoordig met de komst van de 3d prints is alles nog meer verbeterd. Ik maak nu praktisch alleen vliegtuigen, en wat je daarvoor tegenwoordig allemaal op de markt vindt, da’s gewoon niet normaal. Dus de drang om een gedetailleerd model op een show te zetten wordt hierdoor alleen maar groter.

Wie zijn de leden allemaal?

De leden zijn zeer divers, ze zijn van alle leeftijden en komen uit alle beroepen, dat maakt het ook zo leuk in de club. We hebben in onze club echt toppers op wereldniveau, maar ook beginners. Meestal zijn de nieuwkomers mensen die in hun jeugd aan modelbouw gedaan hebben en terug beginnen en dan hebben we de echt goede bouwers die hen kunnen begeleiden.

Welke takken van de modelbouw beoefenen jullie allemaal?

Wij doen aan statische modelbouw, bij ons vind je dus geen bewegende of vliegende modellen. Of je nu een auto, een vliegtuig, een militair voertuig, een schip of een figuur wil bouwen, het kan allemaal. Je kan dus echt iets maken dat jouw persoonlijke interesse wegdraagt.

In onze club komen dus alle soorten van modellen aan bod, zelfs wargames figuren. Iedereen heeft zijn voorkeur.

Modelbouw staat bekend als eerder een individuele hobby, maar dat is bij jullie minder het geval? Wat doen jullie allemaal samen?

De meeste tijd werk je natuurlijk thuis aan het model. Maar op vrijdag brengen we dit mee naar de club om de progressie te zien en eventueel verbeteringen aan te brengen. Dan wordt er natuurlijk gelachen met de moppen van alleman, we zijn een gezellige bende :-). We gaan ook naar shows en wedstrijden van andere clubs. Daar hebben we gewoonlijk een clubstand. We houden ons creatief bezig met demo’s en we schuimen natuurlijk de verschillende standen van handelaars af op zoek naar een ander model of update set. Sommige leden doen ook mee aan de wedstrijden die daar dan gehouden worden, en het mag gezegd, we vallen regelmatig in de prijzen.

Er zijn vele voordelen aan de clubwerking, je kan enorm veel leren van de topbouwers die we in de club hebben. We organiseren regelmatig demonstraties waarbij bepaalde technieken en materialen uit de doeken worden gedaan. Modelbouw staat ook niet stil tenslotte, en de laatste jaren gaat het heel snel, b.v. de watergedragen verven die verven op solvent basis kunnen vervangen en dan nu ook de 3D-geprinte stukken die in volle opmars zijn.

Wanneer en waar kunnen geïnteresseerden eens een kijkje komen nemen?

Iedereen die interesse heeft, kan altijd komen kijken op een van onze clubavonden in de parochiezaal Torenven  in Kessel. De datums worden aangekondigd op on ze website:  http://www.bsmc.be/our-club/ Je kan vrijblijvend zelfs een paar keer komen meebouwen om te zien of het echt wel iets voor jou is.

Buiten de bijeenkomsten heeft de modelbouwclub ook een goed georganiseerde werking via de sociale media.

Het jaarlijks lidgeld is ook voor iedereen haalbaar. Meer informatie kan je vragen op info@bsmc.be

Deel dit artikel
THEMA