Koop lokaal…en lees lokaal! Mannen van hier schreven boeken met verhalen van hier, over vroeger en nu. Gino Van Looy schetst een doorleefd beeld van het amateurvoetbal en al wat daarbij hoort, Jeroen Janssens schreef een schitterend boek over ’t Steentje en al wat daar dan weer bij hoort. Twee pareltjes zijn het allebei die lekker weglezen, absoluut een tip voor lange winteravonden!

‘Schitterend geslepen’

Jeroen Janssens bundelde zo’n 40 interviews in een boek dat het verleden van de diamantsector verhaalt in onze streek. We stelden hem enkele korte vragen over ‘Schitterend Geslepen’.

Waar gaat het boek juist over?

Het boek gaat over het verhaal van de Kempense diamantnijverheid. Er wordt altijd gezegd dat de eerste diamantslijper hier in Nijlen Jan Eduard Claes was. Hij heeft in 1885 de eerste slijperij opgericht in ons dorp. Vanaf dat moment is de diamantnijverheid, ook onder invloed van het Antwerpse diamantcentrum, heel hard beginnen groeien. In de gemeenten rond Nijlen zijn er daarna heel wat diamantslijperijen geopend. In het boek brengen we het verhaal van de groei van de sector, hoe het eraan toe ging in de fabrieken etc. Het boek is vooral gebaseerd op zo’n 40 interviews die we enkele jaren geleden hebben afgenomen in het kader van het project ‘Schitterend Geslepen’ met voormalige diamantbewerkers of mensen die toen aan de slag waren in de sector. 

Wat is het startpunt van het boek juist geweest?

Eigenlijk was het startpunt het project ‘Schitterend Geslepen’ dat gestart is in 2007. Rond die periode hebben we al die interviews gedaan waar we een tentoonstelling mee hebben gemaakt. Toen was er ook al het idee om er een boek van te maken maar het heeft dan nog heel wat jaren geduurd voor we de tijd hadden om daar echt aan te beginnen. 

Is het boek ook interessant voor mensen die weinig kennis/affiniteit hebben met de sector?

Het is echt een boek voor een breed publiek. We hebben ons best gedaan om het zo toegankelijk mogelijk te maken. Het is zeker niet technisch en geeft gewoon een beeld over de diamantnijverheid in onze streek. Dus het boek is zeker een aanrader voor iedereen die wat interesse heeft in het verleden van Nijlen en omliggende gemeenten. Verder is het ook leuk om er gewoon door te bladeren en de foto’s en citaten te bekijken. Je hoeft het dus niet van A tot Z door te nemen om van het boek te kunnen genieten. 

Waar is ‘Schitterend Geslepen’ verkrijgbaar?

Je kan het op verschillende plaatsen verkrijgen. Als je het ergens wil bestellen of aankopen, kan dat het makkelijkst in het Kempens Diamantcentrum (Spoorweglei 42, 2560 Nijlen). Op onze website www.kempenskarakter.be kan je het ook bestellen via de webshop. Verder wordt het boek ook verdeeld via de boekhandels in de streek en kost 24.95 euro. 

Het boek ‘Schitterend Geslepen’ is een initiatief van de erfgoedcel Kempens Karakter en Briljante Kempen.

‘Mijn voetballeven’

Gino Van Looy schreef een boek over zijn leven als cafévoetballer in de Kempen. ‘Mijn voetballeven’ is een verzameling van leuke anekdotes en avonturen van caféploegen en voetballers in Nijlen en omstreken.

Waar gaat het boek juist over?

Ik speel al 27 jaar voetbal bij een caféploeg en daarnaast schrijf ik ook al een tijdje voor een Nederlands voetbaltijdschrift. Na het posten van verschillende voetbalanekdotes op mijn facebookpagina, vroegen de eigenaars van dat Nederlands magazine of ik een boek over mijn voetballeven wilde schrijven. In coronatijden had ik niet veel anders te doen en ik begon in november 2020 met schrijven. In mei 2021 was het af. Het boek bevat 160 pagina’s die ik verdeeld heb in 13 hoofdstukken. Eigenlijk gaan de verhalen voor 80% over gebeurtenissen die voor en na de match gebeurd zijn, en 20% tijdens. Intussen heb ik 150 boeken verkocht. Tot mijn verbazing ook aan veel mensen die ik niet persoonlijk ken.

Zijn het dan vooral anekdotes die je beschrijft in het boek?

Wel, in het begin wist ik niet goed hoe ik eraan moest beginnen want het boek moest wel echt een structuur hebben natuurlijk. Ik kon niet zomaar in het wilde weg anekdotes beginnen neerpennen. Dus dan heb ik daar een logische verhaallijn in gebracht door chronologisch te werk te gaan. De verhalen beginnen in 1993 en eindigen in 2020. En voor elk jaar, of soms 2 of 3 jaren, heb ik dan een thema gezocht waar ik over kon schrijven. Er hebben bijvoorbeeld heel wat Portugezen bij onze ploeg gespeeld voor een paar seizoenen. Een hoofdstuk gaat dan over die periode. Ook is er iemand overleden, vlak voor een match. Daar heb ik dan ook een stuk over geschreven in het boek.

Is het boek ook interessant voor mensen die weinig affiniteit hebben met voetbal?

Ja, bijvoorbeeld mijn zus en een goede vriend hebben ook een boek gekocht terwijl zij helemaal niets met voetbal te maken hebben. Toch vonden ze het fijn om te lezen. Natuurlijk ook omdat het zich hier afspeelt. Het is allemaal lokaal en herkenbaar. Veel verhalen spelen zich af in regio Nijlen, Herentals, Lier en Heist-op-den-Berg.

Waar is het boek verkrijgbaar?

Het boek is bij mij verkrijgbaar. Bestellen kan ook via de Nederlandse uitgeverij, maar bij mij is wel makkelijker. Geïnteresseerden kunnen gewoon een mailtje sturen naar ginovanlooy@telenet.be om een exemplaar te bestellen. Er is dan de mogelijkheid om het op te halen, te laten versturen, of het te laten brengen. Het boek kost 18 euro.

Deel dit artikel
THEMA