Nog tot 31 mei brengt BuitenBeeld letterlijk buiten kunst in beeld. Op 9 locaties in Bevel, Kessel en Nijlen wordt het werk van maar liefst 49 kunstenaars coronaproof gepresenteerd.

FotografieKurt Heylen

Kunstwerken opgehangen aan bomen, gepresenteerd in gezaagde boomstammen, aan muren, op palen en achter glas. De natuur en bekende locaties als openluchtgalerij voor kunst. Dat is het recept van kunstenroute BuitenBeeld. Enkele vragen aan cultuurbeleidscoördinator, Annelies Tack.

Kunstwerken in de natuur/openlucht presenteren, dat lijkt me een hele uitdaging? Hoe hebben julllie dat aangepakt, Annelies? 
Dat was inderdaad niet evident. We hebben met de werkgroep eerst nagedacht over welke plekken in onze gemeente zich hiervoor het beste lenen. Het was belangrijk dat er een evenwichtige verdeling was tussen de drie deelgemeenten én dat we natuur en kunst konden verbinden.

De voorzitster beeldende kunsten, Lieve Cambré, is met collega-organisator/wandelaar/kunstenaar José Engelen, op pad gegaan. Samen hebben ze alle locaties in kaart gebracht met GPS-codes voor en foto’s van elke boom, elk paadje, elke muur, waar een werk moest komen. De dames hadden heel wat kilometers in de benen, maar die informatie vormde de basis voor het uitwerken van de logistiek.

Fotoclub Folerma heeft, samen met de leerkrachten en leerlingen van het atelier fotokunst van de Nijlense Academie,  een pop-up fotostudio in de O.L.-Vrouw-kerk gemaakt, waar alle werken professioneel gefotografeerd werden en klaar werden gemaakt voor druk op PVC-panelen.

Met onze dromen over hoe alles er zou moeten uitzien, zijn we ook aan tafel gaan zitten met de collega’s van team Facility. Het was fantastisch om te zien hoe zij met onze ideeën aan de slag gingen en voor elke vraag een oplossing bedachten. Onze oprechte dank gaat uit naar Katia, Joris en Kristof voor hun vakmanschap, geduld en stressbestendigheid. Tot op de laatste dag voor de start van BuitenBeeld, is er gezaagd en gehamerd.

 

Nijlenaars Maria en Herman zijn zondagnamiddag op pad en bezoeken het Beekpark. ‘Ik heb op de website de plannetjes gedownload op mijn tablet en heb ze laten openstaan. Zo kunnen we makkelijk alle kunstenaars vinden’, zegt Herman. ‘We komen net van het Hoogbos, hier hebben we wel wat moeten zoeken. We proberen vandaag alle locaties te bezoeken. Als het vandaag toch niet lukt, hebben we nog alle tijd.’

Een reproductie van een schilderij lijkt me te organiseren, maar wat met beelden en keramiek?
De deelnemers die keramiek wilden presenteren, kregen zelf de keuze of ze het werk wilden tentoonstellen of wilden laten fotograferen. In het laatste geval, gingen de fotografen van Folerma, o.l.v. zJef Bockx,  op pad om ter plaatse het werk zo goed mogelijk in beeld te brengen.

De kunstenaars die hun ruimtelijk werk liever fysiek tentoonstelden, kregen een plekje achter de ramen van het gemeentehuis en de bibliotheek…. Waar ze trouwens prachtig tot hun recht komen!

Waar  kunnen bezoekers terecht voor informatie?
Alle informatie staat op www.buitenbeeldnijlen.be.
Als bezoekers nog andere vragen hebben, kunnen ze ons natuurlijk ook contacteren via 03 410 02 11 of cultuur@nijlen.be.

We willen ook graag oproepen om reacties op BuitenBeeld of leuke foto’s te bezorgen via mail. Je kan ook je reacties kwijt op het Facebook evenement ‘BuitenBeeld Nijlen’.

We horen graag wat het publiek er van vindt!

BuitenBeeld is van 1 t/m 31 mei gratis te bezoeken.

Ook de families Pauwels en Van Den Hoeck uit Wommelgem proberen alle 9 locaties op één namiddag te bezoeken. ‘We hadden reclame gezien voor BuitenBeeld in het clubblad van de fotoclub. Voor ons een ideale zondagnamiddag activiteit, wat beweging en ondertussen kunst bekijken.’

Wij zijn op zoek naar het werk van een vriend, en maken er meteen een leuke uitstap van. Een aanrader!
Rita en Guy uit Lier
  • Tibourschrans - Nijlen
  • Kempens Diamantcentrum - Nijlen
  • Oude Bib - Bevel
  • Kruiskensberg - Bevel
  • Kruiskensberg - Bevel
  • Soldatenbos - Kessel
  • Hoogbos - Kessel
  • Gemeentehuis - Nijlen
  • Kunstwerken achter glas - Gemeentehuis - Nijlen
  • Sint-Lambertuskerk - Kessel
Deel dit artikel
THEMA