Van zondag 29 mei tot en met zondag 5 juni 2022 organiseert het Departement Omgeving Vlaanderen de negende editie van Week van de Bij. De campagne wil gemeentebesturen, bedrijven en burgers aanmoedigen zich in te zetten voor een betere leefomgeving voor zowel honingbijen als wilde bijen. Met de slogan ‘Minder beton, meer bijen’ zetten Dominique Persoone en Britt van Marsenille, peter en meter van de Week van de Bij, het thema ontharding kracht bij. Planten en bomen zorgen voor meer voedsel voor bijen. De Week van de Bij ging op zondag 29 mei 2022 feestelijk van start met een groot bijenfeest in het Netepaleis te Kessel.

Fotografie© Kurt Heylen

Groot bijenfeest in het Netepaleis in Kessel

Zondag 29 mei was het Netepaleis in de Bogaertsheide in Kessel het decor voor een boeiend bijenfeest met allerlei bijenworkshops, bijenanimatie en veel meer.  Bezoekers konden insectenhotels versieren. Waskaarsen, geluksbijtjes en zaadbommen maken, met imkers spreken. Er kon bijengolf gespeeld worden. Tentoonstellingen over ontsnippering, bijenkorven & demo korven vlechten. Er werd voorgelezen, muziek gemaakt en gedanst, lekker gegeten en gedronken. Een echt geslaagd bijenfeest!

Op de foto met de bijenmascotte
'Zaadbommen maken is eigenlijk simpel. je mengt 2/3de potgrond met 1/3de leem- of kleipoeder. Doe er wat bloemzaadjes en een klein beetje water bij. Maak er een mooi balletje van en laat ze drogen. Hoe meer zaadbommen, hoe meer bloemen', aldus de instructrice.
Bijengolf, amusement voor jong en oud
Vertelling door de bijenfluisteraar
Blije Bijenbal met Hilde Frateur en Johan De Clerck! Dans mee in de ketting en breek het record van de langste Netepaleisdans langsheen het bijenhotel!
Info over verschillende soorten bijen en wespen door VBI - Vlaams Bijeninstituut
Demonstratie korfvlechten door Nederlands docent en imker Rob Triest.
Rob gebruikt een aloude techniek korfvlechten van wel 400 jaar oud. 'Ik kan het belang van de bijen niet genoeg benadrukken. Bijen zijn van onschatbare waarde voor de wereldvoedselproductie. Zonder hun bestuivingsdiensten zijn er geen zaden en vruchten om de wereld te voeden. Zonder bijen, een lege winkelkar. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango’s. Ook groenten zoals courgettes, paprika’s, avocado’s zouden verdwijnen zonder de bij. Minder voor de hand liggend: ook zonnebloemolie en mosterd zijn vanaf dan verleden tijd. Ook in de natuur sterven wilde plantensoorten uit zonder bijen. Als bestuivers kennen we bijen het best, maar ook zweefvliegen, kevers en vlinders helpen mee aan de ecosysteemdienst. We noemen ze de wilde bestuivers. Daarom is er een rijke habitat nodig met stuifmeel- en nectarbronnen voor de hommels, solitaire bijen en honingbijen.'
Aan de workshop 'insectenhotels versieren' was het aanschuiven
Actie bij de stuifmeelrace
Bijengrime door animatoren van Speelplein Boemerang
Goed geknutseld: een geluksbijtje
Te koop: mede en honing
Enthousiaste medewerkers van het bijenfeest 2022
Dansen met de bijenkoningin

Fiets de BijenZomerFietsroute

Nog tot eind augustus kan je in Nijlen en Berlaar de BijenZomerFietsroute met Suske en Wiske fietsen. Route en info vind je HIER.

Deel dit artikel
THEMA