Op vrijdagavond 3 februari 2023 organiseerde githo nijlen ‘githo in ’t licht’!

TekstJan Verreet FotografieMelanie Mertens

‘githo in ’t licht’ is een project van leerlingen van het 7e jaar elektrische installaties van githo nijlen. Ze doen dit onder begeleiding van oud-leerlingen van QBE. Zij zijn wereldwijd heel bekend in de entertainmentindustrie. Ze werken mee aan Tomorrowland, De Grote Schijn, Tour Nick Cave, Tour Rammstein en EK voetbal. Samen ontwierpen ze een lichtspektakel. Een unieke samenwerking tussen toptechniekers in wording en doorwinterde hoogtechnologische krakken.

Ook de Academie voor Beeldende Kunsten van Nijlen stelde op deze avond een aantal kunstwerken tentoon. Leerlingen, leerkrachten, familie en sympathisanten van githo nijlen en Academie Nijlen konden via een korte wandeling het resultaat bewonderen.

Op drie plaatsen in de school werd er telkens een volledige andere beleving van licht en audio voorgesteld. Het werd een magische avond, gevuld met licht en kunst!

Sam Theunis, klasleerkracht 7e jaar elektrische installaties

“Mijn groep leerlingen had er heel veel zin in om met dit project aan de slag te gaan. Tijdens de opbouw konden ze volop vragen stellen aan de medewerkers van QBE, wat ze niet nalieten. Over de gebruikte materialen en technieken, maar ook hoe de werkdagen eruitzien en wat je in deze sector kan verdienen, enorm leerrijk voor mijn leerlingen!”

Jolan Delen, Jesse Van den Bergh en Loïc Wouters, leerlingen 7e jaar elektrische installaties

“Wij zijn onder de indruk van wat de mensen van QBE al bereikt hebben en de projecten die ze al hebben gerealiseerd. Ze zijn enorm vriendelijk en namen de tijd om in te gaan op onze vragen. Het is allemaal hoogtechnologisch en toch ook wel duur materiaal, het was dan ook een uitdaging om hiermee te werken. Fascinerend is dat we een lichtspektakel gemaakt hebben waar de bezoekers heel wat effecten van licht en geluid zagen, maar waar wij met dit project ook de wereld die hierachter zit hebben leren kennen. En dat is absoluut de moeite. We zijn echt wel fier op het resultaat!”

Toen ons gevraagd werd om een bijdrage te leveren aan ‘githo in ’t licht’, wilden we dat graag doen. Samenwerking met scholen en verenigingen is immers iets wat wij hoog in het vaandel dragen. Ik denk dat het een geslaagd totaalplaatje was en dat de bezoekers enorm geprikkeld en verrast werden.
Ben Peeters, directeur academie wnd.
Deel dit artikel
THEMA