Wie al eens naar het gemeentehuis of de bib komt, weet dat de lange leestafel tussen de loketten en de bib zelden leeg is. Het is er vaak een gezellige drukte van mensen die zitten te lezen, te praten, te puzzelen … We spraken met enkele vaste klanten.

TekstChris Van Oosterwyck

DE KRANT, EEN TAS KOFFIE EN EEN FIJNE BABBEL

Na hun ontbijt, wat huishoudelijke taken en een wandeling, zakken Chris en Willy bijna dagelijks af naar de bib. Ze hebben er nog nét niet hun vaste plaats aan het uiteinde van de leestafel. Hoewel ze niet vooraf afspreken en geen verplichtingen hebben naar mekaar, is het elke keer weer een fijn ontmoeten met de andere vaste bezoekers.

Vechten voor de krant doen ze niet. Ieder vindt hier zijn ding.

“Ik lees graag in de Gazet Van Antwerpen”, weet Willy te vertellen. Chris houdt het bij de Libelle en het invullen van gekopieerde kruiswoordraadsels. “Uiteraard met een tasje koffie erbij”. De gespreksonderwerpen variëren: wat mopjes maken, maar evenzeer de serieuzere onderwerpen van het nieuws van de dag.

Zaterdag vinden ze het summum van de week. Vanaf 10 uur sijpelt dan iedereen – jong en oud – mondjesmaat binnen. Een beetje zoals de duiven die vallen. Gezelligheid troef!

Chris en Willy

EEN POTJE RUMMIKUB …

Ongeveer een jaar geleden kwam er – op voorstel van Lief – een Rummikub-spel op de leestafel. Zij naaide hiervoor zelfs een handig zakje om de steentjes in te stoppen. Hoewel Lief ondertussen in Greet een vaste speelpartner gevonden heeft, gaat ook Tinne graag de uitdaging aan om haar Rummikub-steentje bij te dragen.

Tinne beschouwt de bib als haar tweede thuis. “Het is een plek waar ik de tijd kan nemen om de krant te lezen. De interactie met het enthousiast personeel en medebezoekers creëert een gezellige sfeer die moeilijk elders te vinden is. Het ontbreken van dit wekelijkse ritueel zou een leegte veroorzaken, niet van eenzaamheid, maar gewoon van iets wat mist.”

Tine en Lief

… OF EEN PUZZEL

Terwijl haar man Jef graag bladert door “Het Laatste Nieuws”, vindt Fernanda haar ontspanning in de puzzel. Voor 1000 stukjes draait ze haar hand niet om. De kwaliteit van de stukjes vindt ze belangrijker dan de tekening, maar haar voorkeur gaat toch uit naar That’s Life puzzels of de drukke mannetjes van Jan Van Haasteren.

“Thuis puzzel ik in vlagen, afhankelijk of de kleinkinderen komen want dan moet de puzzel verhuizen van de living naar de veranda. Hier kan hij blijven liggen en is er ook het sociale contact ”.

Naast puzzelen werkt Fernanda graag met perkamentpapier. Tot 15 mei stelt ze haar Pergamano-werken tentoon in het gemeentehuis.

Fernanada

STUDEREN OF WERKEN

Dat mensen niet alleen voor ontspanning komen, bewijzen de vele studerende jongeren en werkende bezoekers. Zo ook Jan, die regelmatig komt afstandswerken. Wanneer het te druk is aan de leestafel, zoekt hij de rustige tafel in de kunsthoek op. Op zaterdag laat hij zijn laptop thuis en geniet hij mee van het gekeuvel aan de leestafel.

Als lid van het beheerscomité bibliotheek ziet hij zo ook vanop de eerste rij het reilen en zeilen van de bib. “De bib betekent voor mij veel meer dan boeken uitlenen”.

Hoe fijn is het dat de bib niet alleen een plek is waar boeken, dvd’s en tijdschriften uitgeleend worden. Ze is in de eerste plaats een ontmoetingsplek voor jong en oud.

Kom zeker eens langs, proef van deze uitzonderlijke sfeer en overtuig jezelf!

Deel dit artikel
THEMA