Misschien heb je de glazen container op het kerkplein van Nijlen al opgemerkt? Naar aanleiding van 'de dag van de academies' is er in de container een 'Wunderkammer' in opgebouwd. Wat dat allemaal precies is lees je hier.

Is het jullie ook al opgevallen? De academie van Nijlen pakt uit met een glazen container op het kerkplein van Nijlen. Hoe kwamen jullie op dit idee?
In onze academie is er ontzettend veel talent. Er leven zeer veel leuke ideeën. De pandemie gooide net zoals bij iedereen veel roet in ons eten. We voelden letterlijk en figuurlijk de nood om naar buiten te komen. Hier zijn we. Bam! Midden hartje Nijlen.
Waar komt jullie inspiratie voor deze tentoonstelling vandaan?
Het thema van ‘de dag van de academies’ is ‘Remake’. Vanuit dit thema kozen we voor een Wunderkammer. Een Wunderkammer is een bonte verzameling van curiositeiten uit de kunst en de natuur. Deze kamers waren vooral populair tussen de 16de en 18de eeuw. Verzamelaars propten hun Wunderkammers propvol met dingen die ze meenamen van ontdekkingsreizen.

Welke ateliers werkte mee aan deze tentoonstelling?
Het is een zeer kleine tentoonstelling, hiervoor maakten we selectie van werk uit al onze ateliers. Je ziet dus kunstwerken van alle leeftijden. We willen zoveel mogelijk werk van al onze leerlingen in kijker zetten. Hiervoor maakten we een QR-code naar een digitaal platform. De QR-code kan je scannen aan onze kamer zelf. Op het digitaal platform vind je nog meer foto’s van werken. Er staan ook Time Lapse video’s op, op deze manier geven we mensen een inkijk in al onze ateliers.

Hoeveel tijd heb je nodig om deze tentoonstelling te bekijken? 
De academie leeft en is constant in beweging. De tentoonstelling mag dan wel klein zijn, je kan er uren naar staren. Het een visuele bom vol talloze verwijzingen. Als je de tijd neemt en wat dichterbij komt, hoor je dat deze tentoonstelling leeft en ook geluid maakt. Dit is het geluid van onze school, het strijken van penselen, het bewerken van klei, de tentoonstelling krast, tjirpt en wroet…
Deel dit artikel
THEMA