Linus, Dieter, jullie hebben allebei een baard. Is dat een vereiste om in jullie band te spelen?
Linus: Toen we zes jaar geleden begonnen, hadden drie van de vijf leden een baard. Met een bandnaam als ‘Bards and Beards’ is het wel leuk dat we nu allemaal een baard hebben, maar het is zeker geen verplichting. Het eerste deel van onze bandnaam, ‘Bards’, komt van het woord ‘bard’. Dit is de benaming voor een dichter en zanger in de Keltische traditie. Extra leuk is dat twee muzikanten in onze band Bart heten.
De band is ontstaan na een oproep van onze percussionist Bart op sociale media. Hij zocht muzikanten om een door Ierse en Schotse folk geïnspireerde band op te richten. Ik kom zelf uit een muzikaal nest en heb in mijn jeugd in verschillende coverbands gespeeld. De oproep om Ierse en Schotse folk te spelen, sprak me meteen aan. Het is vaak echt goede muziek waar je vrolijk van wordt.
Dieter: Ik ben de accordeonist van dienst en verzorg daarnaast de zangpartijen waar een wat zwaardere bas voor nodig is. Ik ben opgeleid als accordeonist, en ook voor mij kwam de oproep als een kans om mijn liefde voor muziek in iets concreets om te zetten.
Jullie speelden afgelopen zomer al best op grote podia?
Dieter: Ja dat klopt. Soms kunnen we het zelf niet geloven. Op een optreden in Borgloon waren wij niet het voorprogamma maar kregen wij als ‘Bards and Beards’ ons eigen voorprogramma. Vorig jaar waren we al onder de indruk dat we op het Schots Weekend in Bilzen mochten optreden. Dit jaar speelden we op Bombelbas in Zottegem net voor De Mens. En op Na Fir Bolg in Vorselaar zelfs net voor Bart Peeters.
Linus: Dat was echt te gek. We speelden er in de Shelter op een ideaal uur toen het al bijna donker was. Toen we begonnen was het nog vrij kalm in de tent, maar naarmate de set vorderde stroomde het volk toe. Achteraf hoorde ik dat het publiek tot meters buiten de tent stond. Toen we achteraf zelf in het publiek rondliepen werden we herkend en kregen we high-fives. Dat is echt uniek om mee te maken.
En nu is er het eerste album ‘The rocky road to giddy gigs’.
Linus: Ook daar zijn we uiteraard heel fier op. Vertaald wil het zeggen ‘de hobbelige weg naar duizelingwekkende optredens’ en dat is wat wij letterlijk ervaren in ons parcours als band. In het begin speelden we enkel covers. Gaandeweg zijn we nummers beginnen schrijven.
Dieter: Linus schrijft de teksten en een basislijn. Met z’n vijven gaan we aan de slag om dit uit te werken. Dat is belangrijk voor ons als band dat iedereen eraan meewerkt, dat het eindproduct van ons allemaal komt. Op het album staan vier traditionals en vijf eigen nummers. Op de traditionals hoeven we geen rechten te betalen omdat de componisten al langer dan 75 jaar overleden zijn. Onze eigen nummers gaan over alledaagse onderwerpen vaak met een dubbele bodem. Zoals het nummer ‘Where the peaches grow’, dat gaat over de perzikkenboom in de tuin van Linus. Beluister het zeker eens, wie weet ontdek je er zelf een andere betekenis in.
Linus: Het album is opgenomen in de Folk Studio in Herentals bij Philip Masure. Het was echt een plezier om met hem samen te werken. En voor ons een hele ervaring om onze muziek professioneel te laten opnemen. De tekeningen op onze CD hoes dan weer werden in Roemenië gemaakt door de broer van bandlid Tibi. Alle afbeeldingen verwijzen naar nummers die op de CD staan. De foto’s zijn van de hand van Luc Van Malderen, student fotokunst aan Academie Nijlen.
Waar is de CD verkrijgbaar?
Die kan makkelijk besteld worden bij alle bandleden of op onze website www.bardsandbeards.be (of facebook.com/bardsandbeards).
Het album zal ook te beluisteren zijn op de meest voorkomende streamingsdiensten zoals Spotify en Apple Music.