Jef Mees (76) uit de Sint-Lambertusstraat in Kessel is de trotse eigenaar van een curieuze collectie modelauto's.

De mooiste ooit gemaakt

Jef verzamelt al sinds 1987 modelauto’s. Het begon met de aankoop van wat volgens Jef de mooiste auto aller tijden is, de Ferrari F40. “Ik kocht deze om op mijn kast te zetten en hiermee begon alles. Het enige verschil met de rest van mijn collectie is dat de Ferrari op schaal 1:10 is gebouwd. Dus alles is 10 keer kleiner dan in werkelijkheid. Ik dacht als ik met een verzameling zou beginnen, ik kleinere auto’s zou moeten kopen. Zo gezegd, zo gedaan, en sindsdien koop ik al mijn auto’s op schaal 1:18.”

Kasten vol

“Ik heb altijd al van mooie auto’s gehouden. Zelf had ik het geluk om met enkele prachtige oldtimers te rijden, zoals bijvoorbeeld de Volvo P1800. Je kunt deze natuurlijk ook in het klein in mijn kasten vinden. Ik kan niet veel meer kopen omdat mijn appartement vol staat. Ik heb allemaal dezelfde vitrinekasten gekocht en zelf extra schappen gemaakt. In totaal staan er ongeveer 1.100 modelauto’s in mijn appartement.”

 

Het zit hem in de details

“Geen enkele auto die hier te vinden is, heb ik via internet gekocht. Ik bezocht vaak oldtimerbeurzen waar altijd standjes van modelauto’s waren. Op den duur ging ik naar al die oldtimerbeurzen alleen om kleine auto’s te kopen in plaats van naar de grote en echte exemplaren te kijken. Wat ik wel kan vaststellen, is dat de prijzen aanzienlijk zijn gestegen en de kwaliteit van de afwerking steeds minder wordt. Twintig jaar geleden kostte zo’n auto op schaal 1:18 tussen de 100 en 150 euro. De oudere modellen waren vaak veel gedetailleerder. Als je aan het stuur draaide, draaiden de wielen mee. De deuren, kofferbak en motorkap gingen open. Vaak lagen er uitneembare matjes in of een gereedschapssetje met allemaal losse elementen, ook op schaal 1:18 van de werkelijke grootte. De details van het dashboard waren tot op 100% nauwkeurig zoals in werkelijkheid. Vaak klopte zelfs het profiel van de banden met de echte auto. Vandaag de dag geef je al snel 400 euro uit aan een gedetailleerd exemplaar.”

Gesorteerd per merk of thema

“De auto’s staan in de vitrinekasten gesorteerd per merk of thema. Zo heb ik bijvoorbeeld een collectie Le Mans-winnaars of een schap met auto’s die een belangrijke rol hebben gespeeld in een film.”

“Afscheid nemen van een auto uit mijn collectie? Ik heb maar één exemplaar dubbel, dat is de enige die ik eventueel zou wegdoen. Wat ik wel heb gedaan, is alle verpakkingen bewaard. Dat voegt veel waarde toe mocht ik ooit toch iets willen verkopen.”

“Als ik een beurs bezoek, neem ik altijd mijn catalogus mee. Die heb ik in een handig formaat helemaal uitgetypt. Er zit ook een lijstje in van auto’s die nog op mijn verlanglijstje staan.”

“Als ik er nu zo op terugkijk, had ik beter een verzameling kunnen starten in een nog kleiner formaat, zoals bijvoorbeeld schaalmodel 1:43. Dan had ik veel meer ruimte gehad en zou alles een stuk goedkoper zijn geweest.”

Een detail uit de collectie 'Le Mans-winnaars'
Jef zijn verlanglijstje
Deel dit artikel
THEMA