De moeder van Annemie Muylaert overleed acht jaar geleden en liet een grote collectie 'buttonhooks' of knoophaakjes na.

Een knoophaak is een hulpmiddel dat rond 1880 tot ±1930 gebruikt werd om vaak kleine knopen aan schoenen, laarzen, getten, handschoenen en korsetten makkelijker te kunnen knopen. Het heeft aan de ene kant een haakje en aan de andere kant een handvat. Met het knoophaakje kon een knoopje door de lus worden getrokken.

Moeder en vader gingen in de jaren tachtig op reis naar Engeland. In de bed and breakfast waar ze verbleven, lag in het salon een collectie ‘knoophaakjes’. ‘Daar is de liefde voor deze bijzondere voorwerpen bij moeder Amanda ontstaan’, vertelt Annemie. ‘In het begin lag de focus van het verzamelen op zilveren exemplaren. Nadien ging ze op zoek naar modellen met edelstenen verwerkt in het heft. De collectie werd aangevuld met opvouwbare modellen, vaak in combinatie met een schoenlepel.

Zowel de favoriete modellen van moeder als van mezelf zijn de exemplaren waar het heft de vorm heeft van een been met een schoen of laars aan het uiteinde. We bezitten zelfs een exemplaar dat door soldaten tijdens de oorlog voor vrouwlief werd gemaakt met materiaal dat ze in de loopgrachten voorhanden hadden.

Moeder was destijds lid van de Engelse club ‘The Buttonhook Society’ waardoor ze ooit werden uitgenodigd voor een feest in Leeds Castel. Via de club of door actief op zoek te gaan op rommelmarkten en antiekbeurzen bevat de collectie van moeder bijna 600 knoophaken.

Deel dit artikel
THEMA