REUZENFEEST in het centrum van Nijlen Lokaal bestuur Nijlen ism Het Reuzengezelschap

Op zondag 1 oktober is het groot feest in Nijlen, letterlijk en figuurlijk! Die dag kan iedereen onze vier, totaal vernieuwde, reuzen komen bewonderen. Nilus, Kessela, Bevele en Hoeberke zijn helemaal vernieuwd, tot in de kleinste details, en nu zijn ze klaar. En dat zullen we allemaal geweten hebben!

Wat staat er te gebeuren?

Om 14 uur vertrekken er stoeten met verschillende reuzen vanop 4 plaatsen richting het Kerkplein. Daar geven Nilus en Kessela elkaar om 15 uur het grote ja-woord.

Onze reuzen die op trouwen staan, hebben naast onze andere reuzen Bevele en Hoeberke niet alleen de hele gemeente uitgenodigd voor hun huwelijk op 1 oktober, er komen ook heel wat bevriende reuzen naar Nijlen afgezakt. Zij stappen mee op in de vier afzonderlijke stoeten die vanuit de vier windstreken naar het kerkplein gaan. Dit is een overzicht van de hoge gasten.

Lier: Pallieter en Wardje voeren een delegatie van vijf reuzen aan!

Van ver moeten ze niet komen, de burenreuzen uit Lier. Het is voor hen bijna letterlijk maar enkele stappen maar ze mogen niet ontbreken op het feest: welkom Pallieter en Wardje en nog drie andere reuzen uit onze buurstad! Zij vergezellen de stoet van de bruid, Vrouwe Kessela

Mechelen: Mieke

Dit is met haar 400 jaar de oudste gast op het feest. Samen met haar broertjes Klaeske en Janneke maakt ze deel uit van een drieling uit het jaar 1618.  Samen met vader reus, geboren in 1481, en moeder en grootvader vormen de kinderen de oudste Belgische reuzenfamilie. Mieke vervoegt de stoet van Here Nilus.

Blankenberge: Hekensreus d’Oede Ula

Van helemaal aan de kust komt de heksenreus “d’Oede Ula”. Ze zag het levenslicht op zondag 22 oktober 2017 en dit ter ere van de jarenlange traditie van Halloween in Blankenberge. Omdat Halloween oorspronkelijk een Keltisch feest was, kreeg zij de magische Keltische naam van de heksenvrouw d’Oede Ula en dit betekent “Oud Zeejuweel”. De kustreuzen gaan mee in de stoet van Bevele.

Merksem: Stroboerke Modest en Deugenietje

Modest is 8 jaar oud en vertegenwoordigt het district Merksem. Tegen een Merksemnaar zegt men stroboer. In de late middeleeuwen waren er in Merksem vooral boeren die hooi kweekten voor de uitvoer naar Antwerpen voor de paarden van de edelmannen. Modest is 4,25 meter hoog! Ook Deugenietje is mee aanwezig. Hij is wat kleiner dan modest en staat eigenlijk als mascotte voor het Merksems bier “Den Deugniet”. Zij stappen mee op in de stoet van Here Nilus.

Beveren: Belleman

Reuzen hebben nu eenmaal een grote mond, da’s aangeboren, daar kunnen ze niks aan doen. In Beveren hebben ze hun reus dan maar Belleman genoemd, die hebben meestal ook een grote mond. Hij zal deel uitmaken van de stoet van Bevele.

Voeren

Ons Hoeberke is een reus die er gekomen is dankzij onze band met zustergemeente Voeren. Het is dan ook maar logisch dat de bezoekende reus uit Voeren mee met Hoeberke door de straten van Nijlen stapt.

Daarna barst het feest los, met ambiance en gezelligheid en animatie voor de kleinsten. De toegang is gratis. Drankjes zijn verkrijgbaar in de reuzentent op het Kerkplein en heb je na al deze feestelijkheden een reuzehonger, dan vind je vast wel iets naar je zin bij de talrijke foodtrucks. Een groots dorpsfeest dat je zeker niet mag missen!

Info
 • Adres

  Kerkplein Nijlen
  Kerkstraat, 2560 Nijlen

 • Wanneer

  1 oktober (13:00 - 20:00)

 • Prijs

  gratis

 • Werkt met UiTpas?

  Nee

 • Doelgroep

  Alle leeftijden

 • Organisatie

  Lokaal bestuur Nijlen ism Het Reuzengezelschap

 • Info Telefoonnumer

  03 410 02 11

 • Info E-mail

  cultuur@nijlen.be

Deel dit artikel
01 oktober