In Nijlen zijn 50 testers aan de slag gegaan om bloemen en bijen in kaart te brengen. Doel: een digitale kaart aanleggen waarop te zien is waar alle soorten bijen hun voedsel kunnen halen en waar er een tekort is. De app maakt deel uit van het amai!-project Buzzwatch en komt er nadat Nijlen in 2023 met een grote bijensterfte te maken had. 

TekstElke van Os

René De Backer, voorzitter Vlaams Bijeninstituut: “Dit is een uniek project, dit is nog nooit voorgedaan. We doen dit niet alleen voor de bijen, maar ook vooral voor onszelf.”

Meer voedsel voor alle bijen

Met de data wil Buzzwatch de verschillende soorten bijen in Nijlen helpen om voldoende voedsel te vinden. Door vraag (wilde bestuivers en honingbijen) en aanbod (drachtplanten) in kaart te brengen, kan het project hongerige bestuivers helpen met gerichte acties.
Een AI-model, ontwikkeld door PXL Smart-ICT, combineert de gegevens die door de burgers worden ingevoerd via de Plantsoon® app, onder de vorm van foto’s van bloemen en bijen, en verwerkt deze tot nuttige informatie voor de imkers en de groendienst van de gemeente.
Sam Van Rijn, onderzoeker PXL: “Dit project is gebaseerd op citizen science, observaties van burgers. De testers maken foto’s van de bermen en de bestuivers. PXL brengt dan die foto’s in kaart: welke planten staan er en hoeveel bloemen hebben die?”
Zo kunnen imkers hun kasten verzetten naar een andere plek. Wilde bijen kunnen dan weer beter bevoorraad worden door het maaibeheer doorheen het jaar aan te passen aan de noden van de bijen en door bloemen bij te zaaien/planten, of door bloemen die vrijkomen omdat honingbijen naar een ander geschikt gebied verplaatst worden.

Pieter Heyns, projectcoördinator Plantsoon: “We gaan dus vraag en aanbod verenigen om datagedreven te bepalen welke noden de bestuivers hebben in de regio. We kijken ook vooral naar het beheer op lange termijn voor een goed ecologisch evenwicht.”

 

Doe mee
Woon je ook in de buurt van Nijlen en wil je mee bloemen en planten registreren? Laat dan hier je gegevens achter. Binnenkort kan je de app downloaden via de Google Play en App Store.
Inwoner en tester Cindy Verheyen: “Ik woon in Nijlen en doe graag mee uit interesse. Ik wil dat de gemeente mooi en groen blijft en wil graag mijn steentje bijdragen aan de dalende bijenpopulatie.”

Buzzwatch is een samenwerking tussen het Vlaams Bijeninstituut, Plantsoon®, PXL Smart ICT, en amai!. Op grotere schaal ondersteunt Buzzwatch landbeheerders, imkers en natuurbeschermers in Vlaanderen en draagt het bij aan het herstel van bijenpopulaties. Het project zal de basis vormen voor een wetenschappelijk onderbouwd beleid en inspanningen van burgers en overheden inzichtelijk maken. Eerst in Nijlen, dan in Vlaanderen en dan, hopelijk, in heel Europa.

Buzzwatch werd genomineerd en was finalist in de European Innovation in Politics Award 2024.
Meer info vind je hier.
Deel dit artikel
THEMA