Al doende leert men, hoor je wel eens. Jens en Senne van Githo Nijlen zijn daar dé perfecte voorbeelden van. De twee leerlingen van de opleiding hout hebben eigenhandig enkele prachtige banken gemaakt die straks in het Soldatenbos perfect op hun plaats zullen staan. Ook zeker op zijn plaats is een gesprek met de twee jonge gasten, die het label ‘made in Nijlen’ nog wat extra glans meegeven.

Wat vinden jullie ervan om iets te maken dat door iedereen gezien en gebruikt kan worden? 

Senne: Het is heel leuk te weten dat je iets hebt gemaakt dat door veel mensen zal gebruikt worden. Mensen gaan extra kunnen genieten door iets wat wij gebouwd hebben. Dat maakt het werk toch een stuk realistischer. 

Jens: Ik vind het heel tof omdat je weet dat dit ook echt gebruikt zal worden. Dan wil je toch dat het echt goed is. Binnenkort kan ik gaan wandelen en dan zal ik onze bank zien met mensen die er zitten te genieten. Dan zal ik zeker trots zijn dat wij dit gemaakt hebben. 

Hoe hebben jullie het aangepakt?

Jens: Alles begon met overleg met het architectenbureau. We bekeken hun ontwerpschetsen en we hebben deze samen besproken, vooral dan op technische aspecten zoals de stevigheid van de constructie. 

Senne: Toen deze ontwerpschetsen op punt stonden, hebben we ze omgezet in een 3D-ontwerp. Aan de hand van dit ontwerp hebben we een klein proefstuk gemaakt om zeker te zijn dat het ontwerp praktisch haalbaar was. Dat hebben we laten zien aan het architectenbureau. Zo konden zij ons vertellen wat zij hier van vonden, waarna we nog een aantal kleine aanpassingen konden doen.

Hoe is het project gelopen?

Senne: Het was zeker een heel uitdagend project, maar eigenlijk is het heel vlot gegaan. 

Jens: Klopt! We hebben een aantal keer aanpassingen moeten doen, maar al bij al is het project zeer soepel verlopen. 

Binnenkort kan ik gaan wandelen en dan zal ik onze bank zien met mensen die er ­zitten te genieten. Dan zal ik zeker trots zijn dat wij dit gemaakt hebben.
Jens Brion

Hoe past het in jullie schoolloopbaan?

Jens: Wij volgen de opleiding hout. Daarom vinden we dit een enorm leuk project, dit sluit volledig aan bij onze richting op school. Ik heb er in ieder geval veel uit geleerd. 

Senne: Dit past heel goed bij wat ik doe op school. Aangezien ik dit jaar vooral rond de thema’s ramen en deuren heb gewerkt, vond ik dit project een leuke afwisseling! 

Wat heb je er allemaal van geleerd ?

Jens: We konden al met het 3D-tekenprogramma SolidWorks werken. Toch was dit project een grote uitdaging, dit was zeker één van de grotere tekeningen die we al hebben gemaakt. Daarnaast heb ik ook veel opgestoken over mogelijke verbindingen van het hout.

Senne: Wat mij vooral bij blijft is de goede samenwerking. Het was echt teamwork.

Het was echt teamwork.
Senne De Weerd
Deel dit artikel
THEMA