De pastorie in het centrum van Nijlen is een van de oudste gebouwen uit onze gemeente en kent een rijke geschiedenis. In deze rubriek laten we je meekijken ‘achter de gevel’.

Foto: Kurt Heylen

Het verhaal van ‘De moord van Nijlen’ wordt al eeuwen verteld en gezongen en is onlosmakelijk verbonden met de pastorie. In 1842 werd de toenmalige pastoor Petrus De Groof daar brutaal aangevallen. Een week later, op 11 mei 1842, overleed hij aan zijn verwondingen. De dader werd opgepakt en opgehangen op de Grote Markt in Lier. Pastoor Ceulemans, de opvolger van Pastoor De Groof, bedacht een alarmsysteem. Hij liet een klok installeren, die hij met een touw vanuit zijn slaapvertrek kon luiden. Bij onraad kon hij zo de buurtbewoners verwittigen.

De laatste bewoner van de pastorie was pastoor Sonnemans. Hij overleed vorig jaar in januari op 87-jarige leeftijd. Hij was meer dan 50 jaar pastoor in Nijlen.

Zicht op de inkomhal. De dubbele bruine deur was vroeger de voordeur, aan de andere kant van de voordeur die we nu kennen.
In deze kamer op het gelijkvloers werd in 1842 pastoor De Groof brutaal aangevallen.
De ontvangstkamer van pastoor Sonnemans.
Studeerkamer, met een leuke sticker boven de schouwmantel 'Ik hou van mensen'.
De keuken, later bijgebouwd met authentieke gootsteen.
De trap naar de zoldervertrekken.
Pastoor Ceulemans liet destijds, naast een klok, ook een hekwerk aanbrengen om zich te beschermen tegen mogelijke indringers
Beeld van Paus Johannes Paulus II.

Ook Nijlenaar en fotograaf Peter Schroyens, bekend om zijn gestyleerde fine-art foto’s, bezocht de pastorie met zijn camera. Geniet mee van de mysterieuze sfeer die Peter wist vast te leggen.

  • © Peter Schroyens
  • © Peter Schroyens
  • © Peter Schroyens
  • © Peter Schroyens
  • © Peter Schroyens
  • © Peter Schroyens
  • © Peter Schroyens
Deel dit artikel
THEMA